A chilaquiles a mexikóiak kedvenc reggelije, nem meglepő módon tortilla, csili és paradicsomszósz mindig van benne, ahogy reszelt sajt és tejföl is elengedhetetlen a tetejére, de ezen kívül sokféle módon variálható.

A chilaquiles (ejtsd: csilakilesz) hagyományosan szikkadt, másnapos kukoricalisztes tortillából készül, amit cikkekre vágnak, és bő olajban ropogósra sütnek, majd csilis paradicsomszósszal meglocsolva vagy összeforgatva tálalják. Tejföl és friss reszelt sajt mindig kerül a tetejére, de emellett olykor főtt babbal, tükörtojással, maradék, szálasra szétcsípkedett csirkehússal vagy szeletelt avokádóval is gazdagítják.

A mexikói chilaquiles Amerikában is nagyon kedvelt, esküsznek rá, hogy másnaposságra a legjobb ellenszer, és mókás módon chili killi néven is becézik. A csilis paradicsomszósz, az olajban átsütött tortillalapok valószínűleg tényleg jót tesznek a gyomornak, ki tudja, mindenesetre a magunknak készítjük, választhatjuk egy kicsit szelídebb egészségesebb változatban is, mint az alábbi receptben.

Chilaquiles

Hozzávalók:

  • 1 csomag kukoricás tortilla csipsz vagy 5-6 tortillalap és kevés olaj
  • 8-10 dkg friss sajt
  • 4 tojás
  • 1 maradék főtt vagy sült csirkemell
  • 1/2 fej hagyma

A paradicsomszószhoz:

  • 5-6 húsos paradicsom
  • 1/2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 csilipaprika - ízlés szerint
  • 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • csipetnyi szárított oregánó
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: A paradicsomszószhoz a paradicsomokat kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, egy serpenyőbe tesszük. A hagymát cikkekre vágjuk, és a meghámozott, de egész fokhagymával együtt aparadicsomhoz adjuk. A csiliket kicsumázuk, kimagozzuk, ezt is a serpenyőbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, római köménnyel és oregánóval fűszerezzük, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel, és nagy lángon felforraljuk, 10 percet főzzük, majd egy turmixgépbe átöntjük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és simára összeturmixoljuk.

A serpenyőbe 2 evőkanál olajat öntünk hozzáadjuk a paradicsomszószt, beletépkedjük a csirkemellet, és gyenge tűzön ízlés szerint egy kicsit besűrítjük.

Közben a feltéthez a fél hagymát felszeleteljük és gyűrűkre szedjük, a tojásokat tükörtojásnak elkészítjük, ha tortillalapot használunk, akkor cikkekre vágjuk, sütőpapírrral fedett tepsire tesszük, meglocsoljuk egy kevés olajjal, összeforgatjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt kicsit megpirítjuk, ha tortilla csipszet használunk, azzal nincs dolgunk.

Tálaláskor a tortillát tányérokba osztjuk, meglocsoljuk a paradicsomos szósszal, megszórjuk a hagymával, rámorzsoljuk vagy -reszeljük a sajtot, a tükörtojással koronázzuk. Ízlés szerint megszórhatjuk még finomra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel, sőt kínálhatunk mellé tejfölt is.