Írd be, mit keresel:

Ezt az 5 összetevős salátát érdemes legalább hetente háromszor enni

Szép, meleg időben a legjobb választás egy frissítő és könnyű saláta, ami laktat, de nem telít el, napon érlelt zöldségekkel készítve ízletes és roppanós, ráadásul egyszerűen és gyorsan összedobható. Már csak az a kérdés, mivel lehet feldobni, hogy unalmassá ne váljon... Jöjjön néhány tipp!

Cookta - 2018.07.04.
Ezt az 5 összetevős salátát érdemes legalább hetente háromszor enni

Tudtátok, hogy a görög saláta az Instagramon az idén leggyakrabban megosztott salátaféle? Nem véletlenül vált a nyár slágerévé, hiszen nagyon egyszerű alapanyagokból és villámgyorsan elkészül, mindenki szereti, ráadásul a híres mediterrán étrend egyik alapeleme, ami köztudottan a legegészségesebb étkezési mód, kiegyensúlyozott, vitaminokban, ásványi anyagokban, jó zsírokban és fehérjében gazdag. A görög saláta ennek tökéletes példája, színes és ízes, az alaprecepthez hagyományosan pedig csak uborka, paradicsom, lilahagyma, olajbogyó és feta kell, és már kész is egy kis olívaolajjal meglocsolva, morzsolt oregánóval fűszerezve.

Persze nincs kőbe vésve, hogy csak ez az alaprecept készíthető, és igenis érdemes variálni ahhoz, hogy ne váljon unalmassá, és minél többször készíthessük és elvezhessük ezt az igazán aromás, kiadós és egészséges salátát. Gazdagítsuk ízekkel és textúrákkal, magokkal, plusz zöldségekkel, de akár gyümölccsel is, feldobhatjuk még extra fehérjével – nézzünk néhány ötletet!

  • A legegyszerűbb, ha megszórjuk pár evőkanálnyi tökmaggal, napraforgómaggal, szezámmal – ezek ropogósságot és csupa jótékony ásványi anyagot adnak a salátának!
  • Gazdagíthatjuk a friss paradicsom mellett aszalt paradicsommal, még tovább fokozhatjuk a mediterrán hatást egy kevés kaprival, esetleg a fürtös paradicsom mellett édes koktélparadicsomokkal is feldobhatjuk.
  • Zöldségként tehetünk bele húsos paprikát, ez lehet zamatos zöld tv-paprika, húsos kaliforniai vagy kápia is, de bármilyen zöldsaláta, főtt zöldbab is nagyon jól illik hozzá, vagy akár sült cukkini, padlizsán is tökéletes bele.
  • Ha tartalmasabbá, laktatóbbá szeretnénk tenni, akkor bátran adhatunk hozzá főtt csicseriborsót vagy fehér babot.
  • Talán elsőre furcsának tűnik, de nagyon finom darabolt eperrel és/vagy felkockázott görögdinnyével felturbózva is – a sós fetának nagyon jól állnak ellenpontként a gyümölcsök!
  • Tehetünk bele friss zöldfűszert is: a menta még frissebbé teszi, de nagyon jól passzol hozzá a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű, de akár még a kapor is.
  • Aki extra fehérjével fejelné meg a görög salátát, nyugodtan tehet hozzá keményre főtt tojás cikkekre vágva, de mehet bele tonhal vagy szardínia is, sőt egy kis felkockázott natúr sült csirkemell sem rontja el, de a görögök grillezett polippal is nagyon szeretik.
  • Végül pedig vegán változatban is elkészíthetjük, a fetát tofura cserélve, ehhez viszont a tofut érdemes felkockázva néhány órára jó sós vízbe áztatni, így jobban emlékeztet majd az ugyancsak sós görög sajtra.

Tipp: Fontos tudni, hogy a feta egy eredetvédett görög sajt, ami azt jelenti, hogy csak az nevezhető fetának, ami Görögországban készül, de maga a típus nálunk is megtalálható krémfehér sajt néven, és árban körülbelül a fele ez utóbbi, ezt is nyugodtan használhatjuk!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.