Őszintén szólva nem tudjuk, készül-e ilyen fasírt Mexikóban, de mivel babból készül, és krémes avokádószósz kíséri, és ezek a mexikói konyha fő alapanyagai, valószínűleg nem sértődnek meg, ha ezt a szupergyors és kiadós, egészséges és finom fogást nekik tulajdonítjuk...

Kimondottan alakbarát, laktató és pillanatok alatt elkészül ez a zöldséges, pontosabban babos fasírt, persze csak akkor, ha konzerv főtt babbal készítjük. Fehérjedús a benne lévő babnak és tojásnak köszönhetően, tele van rosttal, a massza egy késes robotgépben pár perc alatt összeállítható, és a sütéséhez sem kell sok idő, szerencsére sok olaj sem, mégis nagyon finom,kívül ropogósra sül, belül krémes és lágy marad.

Mivel nem olyan szaftos, mint egy klasszikus húsos fasírt, ezért érdemes hozzá mindenképpen valamilyen szószt készíteni, ami lehet például paradicsomszósz, ha rizzsel tálaljuk, de fűszeres tejföl vagy avokádókrém is szuper hozzá, ha salátával fogyasztanánk, vagy akár a kettő keveréke, vagyis istenien lágy és pikáns, selymes tejfölös avokádószósz, mint az alábbi receptben.

Mexikói babfasírt salátával és tejfölös avokádókrémmel

Hozzávalók:

  • 1 konzerv (400 g) főtt bab
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj + még 1 a sütéshez
  • 4-5 evőkanál gm zabpehely
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál mustár
  • ízlés szerint csili
  • só, bors

Valamint:

  • 1 avokádó
  • 1/2 citrom vagy lime leve
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 4 marék salátakeverék
  • kevés olívaolaj
  • kevés fehérborecet

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, és 1 evőkanál olajon először a hagymát 2-3 percig dinszteljük, majd a fokhagymát is hozzáadjuk, és még 1-2 percet pároljuk. Közben a zabpelyhet egy késes robotgépben megőröljük, hozzáadjuk a leszűrt főtt babot, a dinsztelt hagymát, a tojást, a mustárt, a pirospaprikát és ízlés szerint csilit, sózzuk, borsozzuk, és sima, homogén masszává mixeljük.

A babos masszából vizes kézzel 5-6 fasírtot formázunk, lelapogatjuk, és serpenyőben, 1 evőkanálnyi olajon oldalanként 4-5 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

Közben az avokádót félbevágjuk, a magját kiemeljük, a húst kikaparjuk, és egy tálkában villával összetörjük. Sózzuk, borsozzuk, citromot facsarunk rá, hozzáadjuk a tejfölt, simára keverjük.

A salátát tányérokba osztjuk, meglocsoljuk pici olívaolajjal és balzsamecettel, rápakoljuk a babfasírtot, és a tejfölös avokádókrémmel meglocsolva tálaljuk.