A tzatziki, a görögök uborkás-joghutzos gezemicéje nagyon kellemesen frissít, hűsít, alakbarát, laktató és egészséges, gyorsan összeállítható, és az is jó benne, hogy mártogatósnak, öntetnek, salátának vagy akár szendvicskrémnek is készíthetjük - pici módosításokkal.

Uborka, joghurt és fokhagyma, ezek a biztos pontok a tzatzikinél, és azt gondolnánk, hogy oké, de ezt nem nagyon lehet variálni. Pedig lehet, és a görögöknél mindenkinek meg is van a jól bevált családi receptje. Vannak, akik meghámozzák, mások héjastul reszelik le az uborkát, az sem mindegy, milyen reszelőn, és általában nem használnak hozzá sok fokhagymát, vannak, akik kaporral, mások mentával - vagy a kettő keverékével készítik. Az sem mindegy, hogy citrommal vagy kevés fehérborecettel teszik pikánssá, de minden esetben sűrűbb, úgynevezett görög joghurttal készítik, ami lágyabb és krémesebb a klasszikusnál. Ha nem jutunk görög joghurthoz, egy szűrőbe tett konyharuhába öntve érdemes hagyni kicsit lecsöpögni, így a savó kicsöpög belőle, és sokkal finomabb lesz a tzatzikink.

A tzatzikinél az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a lereszelt uborkát jól ki kell facsarni, hihetetlenül magas a víztartalma, és ha ezt nem tesszük meg, híg és vizes, nem pedig krémes és lágy lesz a tzatziki. Most 3 változatot mutatunk, apró eltérésekkel, de nagyon más ízélménnyel - ezek alapján mindenki készítse el a saját legkedvencebb verzióját!

Selymes tzatziki - mártogatósnak

Különösen krémes, nagyon finomra reszelt ubotkával készül, tökéletes mártogatós hasábokra vágott friss zöldségek vagy grissini mellé.

Hozzávalók:

  • 1 kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 25 dkg görög joghurt
  • 1 evőkanál finomra vágott friss menta
  • 1 teáskanál finomra vágott friss kapor
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors

Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, és finom reszelőn lereszeljük. Sűrű szűrőbe tesszük, kanállal jól lenyomkodjuk. A görög joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, a finomra vágott zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, hozzápréseljük a fokhagymát, majd a reszelt uborkát is hozzáadjuk. Alaposan elkeverjük, jót tesz neki fél óra pihenés tálalás előtt...

Krémes tzatziki salátának vagy gyros, grillezett húsok mellé

Rusztikusabb, kellemesen krémes, grill nyársak vagy gyros kísérőjének isteni finom, de sült zöldségek öntetének is tökéletes.

Hozzávalók:

  • 1 kígyóuborka
  • 30 dkg görög joghurt
  • 1+2 evőkanál fehérborecet
  • 1/2 csokor friss kapor finomra vágva
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Az uborkát megmossuk, végeit levágjuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Tálba tesszük, jó csipetnyi sót és 1 evőkanál fehérborecetet adunk hozzá, és 5 percet pihentetjük. Közben a görög joghurtot tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és fokhagymát, az olívaolajat és 2 evőkanál fehérborecetet, borsot őrölünk hozzá, alaposan összekeverjük. Az uborkát jó alaposan kifacsarjuk, és a fűszeres joghurthoz adjuk, összekeevrjük, megkóstoljuk, ízlés szerint korrigáljuk az ízeket. Hűtőbe tesszük tálalásig, hogy friss és hűsítő legyen, és az ízek is összeérjenek.


Sűrű tzatziki szendvicskrémnek

Karakteresebb és nagyon kellemes a feta sajttal sűrített, kenhetővé tett tzatziki, nyáron frissítőbb kencére nem is vágyhatunk!

Hozzávalók:

  • 15 dkg feta vagy krémfehér sajt
  • 15 dkg joghurt
  • 1/2 kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, finom reszelőn lereszeljük, meghintjük csipetnyi sóval, majd szűrőbe téve hagyjuk pár percet, hogy összeessen. Közben a egy keverőtálban a sajtot villával összetörjük, hozzáadjuk az olívaolajat és a ctiromlevet, a lereszelt fokhagymát, borsot őrölünk hozzá. Az uborkát egy kanállal a szűrőben kinyomodjuk, majd ezt is a keverőtálba tesszük, alaposan elkeverjük, és fél órát pihentetjük tálalás előtt, majd ismét átkeverve tálaljuk friss vagy pirítós kenyérrel, ízlés szerint meghintve friss zöldfűszerrel.