Írd be, mit keresel:

Ropogós krokett sajtosan, koktélrákkal

Ha a belga gasztronómiára gondolunk, szinte mindenkinek a gofri, a csokoládé és a sör jut először eszébe, pedig hatalmas kedvencüket, az apró kis rákocskákkal készülő krokettet is érdemes megismerni, mert isteni kis falatoznivaló, partira, beszélgetős bulira vagy épp tévézős bekuckózáshoz is tökéletes.

Cookta - 2018.07.14.
Ropogós krokett sajtosan, koktélrákkal

A belgák nagyon kedvelik az olajban sült, ropogós ételeket, nem véletlenül olyan népszerű náluk a sült krumpli, a ropogós bundában sült hal, és hát az igazán nagy kedvenc, a garnaalkroketten vagy croquettes aux crevettes, attól függően, hogy a flamand vagy a vallon, pontosabban holland vagy francia néven nevezzük, ami nem más, mint egy rákhússal gazdagított krokett. Ennek alapja nem burgonya, ahogy elsőre gondolnánk, hanem egy besamelhez hasonló főzet, amibe reszelt sajtot és apró koktélrákot kevernek, majd hűlni és dermedni hagyják, bundázzák és ropogósra sütik. Minden étterem kínálatában megtalálható, legyen az egy kis sarki bisztró vagy elegáns vendéglő, tényleg nagyon finom, és a legenda szerint igazi életmentőnek tartják, ugyanis ez az étel az I. világháború alatt vált szinte nemzeti fogássá, amikor a nagy szegénységben a tengerből halászott apró rákokat kellett átváltoztatni valamilyen kiadós, laktató fogássá.

Ebből is látszik, hogy valójában egy nagyon kiadós étel, oké, nálunk a rák nem igazán olcsó, de ehhez kimondottan az apró, úgynevezett koktélrák kell, és ebben a műfajban a méret határozza meg leginkább az árat, ezek az apróságok viszonylag jó árban beszerezhetőek, és kevés is elég belőlük ezekhez a ropogós héjú és puha belsejű krokettekhez.

Koktélrákos krokett

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 5 dl alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg koktélrák
  • kevés citromlé
  • só, bors

Valamint:

  • liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírhoz
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A vajat egy lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, morzsásra keverjük, de enm pirítjuk, majd folyamatos kevergetés mellett több részletben felöntjük az alaplével, majd a tejszínnel, és sűrűre főzzük, mint a besamelt. Sózzuk, borsozzuk, 1-2 evőkanálnyi citromlevet adunk hozzá, belekeverjük a reszelt sajtot, simára keverjük, majd a tűzről levéve a koktélrákot is beleforgatjuk.

A masszát egy tálba öntjük, lefedjük frissen tartó fóliával, finoman rányomkodjuk, hogy ne bőrösödjön meg, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára, de még jobb egy egész éjszakára, hogy kellően megdermedjen, összeálljon, és jól formázható legyen.

A megdermedt masszát egy késsel felkockázzuk, majd ízlés szerint hosszúkás vagy kerek kroketteket formázunk belőlük, és lisztbe, enyhén sózott felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban szép pirosra, ropogósra sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, majd rácsra vagy konyha papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen.

Azon melegében tálaljuk, ízlés szerinti mártogatóst kínálhatunk hozzá, és mindenképpen érdemes megcsepegtetni kevés citromlével ezt a kívül ropogós, belül sajtosan krémes, kis rákocskákat rejtő isteni falatkát.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.