A görögdinnyéből sokan a hatalmas példányokat kedvelik, de jó tudni, hogy a kisebb praktikusabb, több okból is. Szinte biztos, hogy érettebb és édesebb, mint a nagyok, könnyebb hazacipelni, gyorsabban lehűl, nem pimpósodik meg, mire elfogy, de a legjobb benne, hogy nagyon mutatós gyümölcssalátát tálalhatunk a héjában!

Csupa édes lé, csábítóan hűsítő, roppan a fogunk alatt, kétség kívül a nyári napok legjobb gyümölcse a dinnye! A legtöbben szeletekbe vágva eszik, késsel kivágva az édes belsőt, vagy szabadban egyszerűen csak kiharapdálva a lédús, piros húst, folyik mindenhol, de gyerekkori emlékeket, nyári szabadságot, vakációt, önfeledtséget idéz. A héj megy a kukába, esetleg a komposztba, pedig adhatunk neki még egy esélyt: ugyanis nagyon mutatós tálként használva egy gyümölcssalátához.

Kerti partikon, nyaralás alatt ez a legegyszerűbb és leglátványosabb desszert, sőt a legegészségesebb és a legfrissítőbb is: sok idénygyümölcs egyszerűen csak összedobva, némi friss citromlével és pár kanál mézzel vagy vaníliás cukorral ízesítve, jól behűtve. Önmagában is tökéletes, de pár gombóc vaníliafagyival felvidítható, felnőtteknek kevés hideg pezsgővel vagy habzóborral meglocsolva egy álom...

Amire figyeljünk:

  • a görögdinnye aljából érdemes egy kis részt éles késsel levágni, hogy talpa legyen és biztosan álljon
  • simán félbe is vághatjuk, vagy egy éles késsel, jó mélyen bevagdoshatjuk cikk-cakkban is körben, így még mutatósabb lesz
  • a görögdinnye belsejét érdemes karalábévájóval kikanalazni, így kis félgömböket kapunk a lédús gyümölcsből, de ha nincs ilyen, akkor kanállal is kikaparhatjuk a belsejét

Mihez kezdjünk a gyümölcshússal?