Írd be, mit keresel:

Lecsó bulgurral, a könnyű és alakbarát egytálétel

A lecsó a nyár megkerülhetetlen alapétele, és szerencsére rengeteg változata létezik, így alkalomtól és alapanyagtól függően bárhogy variálhatjuk. A most következő bulgurral készülő lecsónak nagy előnye, hogy vegán, könnyű, de mégis laktató, és olyan kevés zsiradék kell hozzá, hogy hidegen, szinte salátának is fogyasztható.

Cookta - 2023.07.20.
Lecsó bulgurral, a könnyű és alakbarát egytálétel

Ahány ház, annyi lecsó, sőt még családon belül is vannak különbségek, ki paradicsomosabban, ki paprikásabban szereti, kell-e bele fokhagyma vagy pirospaprika, és persze az is kérdés, kerüljön-e bele kolbász, virsli, tojás vagy rizs, de már az alapoknál felmerül a kérdés: szalonnával vagy olajjal indítsunk…

Most egy vegán változat készült, kis cukkinivel és bulgurral kiegészítve, így laktatóbb, és kenyér, köret sem kell hozzá, fűzerként pedig fokhagyma és provence-i fűszerkeverék, vagyis kakukkfű, oregánó, majoranna, rozmaring és borsikafű keveréke, amitől inkább mediterrán ízvilágú, de persze a saját kedvenc lecsóváltozatát is felturbózhatja bárki a bulgurral, mert nagyon egészséges és finom, kellemesen ruganyos állagú, és a lecsó finom ízeit és szaftját jól felszívja főzés közben, így kiadós és alakbarát nyári egytálételként tálalható önmagában.

Könnyű lecsó bulgurral és cukkinivel

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 nagyobb tv-paprika
  • 3-4 nagyobb paradicsom
  • 15 dkg bulgur
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk, a paprikát szeletekre vágjuk, majd felcsíkozzuk. Egy nagyobb serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát és a paprikát, és időnként megkeverve 4-5 percig pároljuk, amíg egy kicsit összeesnek, közben a paradicsomot és a cukkinit kockára vágjuk, a fokhagymát vékonyan felszeleteljük. Ezeket is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a provence-i fűszerkeverékkel, összeforgatjuk, majd 2-3 perc után hozzáadjuk a bulgurt is, felöntjük 2 dl vízzel – vagy alaplével -, és fedő alatt 10-12 percig főzzük, majd a tüzet lekapcsolva még 5 percig hagyjuk, hogy a saját gőzében puhuljon, párolódjon a bulgur, és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt átkeverjük, ha kell még kicsit sózzuk, borsot őrölünk rá, és tálalhatjuk is, de langyosan, sót hidegen is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.