Néhány éve az Aperol Spritz betörésével hihetetlenül népszerűvé vált a könnyű, ízesített fröccs vagy borkoktél, aminek most egy új, fehér változata hódít, a bodzás fehér fröccs, a spritz bianco. Hűsítő, frissítő, olyan egy nyári estén, mintha a sivatagban végre oázist és vizet találnálnánk: új életre kelt!

Ha akarom, fröccs, ha akarom, koktél, de a lényeg, hogy könnyű, laza, gyümölcsös, a nyári esték legjobb kísérője egy könnyű spritz. Magyarul fröccsnek mondanánk, de mára ez az ital már többet jelent: egy nagyon frissítő, bor, habzóbor, szóda és illatos, édes likőr keverékét, amit még gyümölccsel vagy citrushéjjal felturbóznak. Az aperolos élénk, rikítóan narancsos ital után most fehér változatban hódít, az olasz tengerpartokon spritz bianco, a francia Riviérán - és már Párizsban is - spritz blanc néven.

A fehér fröccshöz persze nem elég fehérbor és szóda, kell az édes és fűszeres likőr is, ami a bodzavirágból készülő Saint-Germain likőr, de ennek hiányában kis bodzaszörppel is készíthetjük, vagy fele-fele arányban fehér rumot vagy vodkát és bodzaszörpöt is összekeverhetünk hozzá, de a legtökéletesebb, ha fehér, ízlés szerint édes vagy száraz Martinit és bodzaszörpöt adunk a borhoz, majd szódával hígítjuk. Tökéletes, illatos, könnyű, csábító, és azért vigyázzunk - a sok buborék és a hozzáadott édes szörp és likőr miatt könnyebben fejbe száll, mint a sima fröccs!

Spritz Bianco

Hozzávalók:

  • 5 cl Martini Bianco vagy Extra Dry
  • 5 cl prosecco, habzóbor vagy fehérbor
  • 5 cl szóda vagy szénsavas ásványvíz
  • 3 cl bodzaszörp
  • citrom vagy lime
  • jég

Elkészítés: A Martinit és a bodzaszörpöt egy pohárban összekeverjük vagy profibban shakerben összerázzuk, jéggel megpakolt pohárba öntjük, mehet hozzá a prosecco, a habzóbor vagy a fehérbor, valamint a szóda vagy a szénsavas ásványvíz. Kevés citromot vagy lime levet belefacsarunk, finoman átkeverjük, és citrushéjjal díszítve kínálhatjuk, kortyolhatjuk is.