Utazások, külföldi nyaralás alatt gyakran éri az embert úgynevezett kultúrsokk, amikor olyan szokással találkozunk, ami nekünk elsőre idegen, fura. A marokkói konyhában viszont az a jó, hogy bár egzotikus, néhány ételt leszámítva teljesen passzol a mi ízvilágunkhoz, nincs túlbonyolítva és nagyon finom, így bátran adaptálhatjuk saját repertoárunkba is, mint ezt az egészséges halgombócot, ami könnyű paradicsomszószban fő szaftosra.

A Földközi-tenger déli oldalán fekvő Marokkó konyhája bátran nevezhető mediterránnak - sok paradicsomot és zöldséget használnak, friss fűszereket, sovány húsokat és halakat, és az ugyancsak szirupos édességeiktől eltekintve, ami már inkább az arabos hatást mutatja, kimondottan egészségesnek és alakbarátnak mondható.

A paradicsomos mártásban főtt halgombóc az egyik legnépszerűbb fogásuk, kiadós és praktikus, szálkamentes és egyszerűen fogyasztható, és sovány tengeri halfilével készítve egyáltalán nem tolakodó a halas íz, így azoknak is tökéletes, akik tudják, hogy jó és egészséges rendszeresen halfélét enni, de mégsem rajonganak érte annyira. A halgolyók mellett a szószba gyakran tesznek karikára vágott és előfőzött sárgarépát is, így tulajdonképpen egy zöldséges körettel főnek együtt a golyócskák, de ez akár el is hagyható, és tálalható simán kuszkusszal, rizzsel vagy bulgurral.

Marokkói halgombóc paradicsomos mártásban

Hozzávalók:

  • 60 dkg tengeri halfilé
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 10 dkg főtt rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • só, bors

A szószhoz:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv (400g) hámozott paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 15 dkg koktélparadicsom
  • 1/2 citrom reszelt héja

Elkészítés: A halgolyókhoz a tengeri halfilét felkockázzuk, és egy késes robotgépbe téve pépesítjük. Hozzáadjuk a főtt rizst, a finomra vágott petrezselymet, a reszelt citromhéjat, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és a hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a paradicsomszószt.

Ehhez a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és 2 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük. Meghintjük a római köménnyel és a pirospaprikával, felöntjük a konzerv paradicsommal, a dobozt kiöblítjük 2 dl vízzel, és ezt is a szószhoz adjuk, hozzáreszeljük a citrom héját, majd sózzuk és borsozzuk, és fedő alatt 10 percet közepes lángon főzzük.

Közben a halas masszából golyókat formázunk, a koktélparadicsomokat félbevágjuk, majd a paradicsomszószba rakosgatjuk, és fedő alatt 20 perc alatt készre főzzük.

Azon melegében tálaljuk a gombóckákat a besűrűsödött szósszal, de akár langyosan is nagyon finom!