Nem tudom, ki hogy van vele, de mi a dinnyével nem tudunk betelni, és nem csak magában szeretjük, de salátába téve is kipróbáltam: fantasztikus! Hozzá szaftos pulykanyárs készült serpenyőben, valamint egy frissítő fetás mártogatós, pofonegyszerű, nagyon nyári, mi imádtuk.

Még nyár elején olvastam Széll Tamás dinnyesalátás, pulykanyársas receptjét, és ahogy eddig több minden, ez is első látásra megtetszett. Viszont kivételesen szinte teljesen sikerült magam tartanom a recepthez, ezért lenne is rögtön egy észrevételem:

A húsból mindenképpen kicsit zsírosabb fajtát válasszunk, akár sertéscombbal is lehet helyettesíteni, mert hajlamos a sütőben kiszáradni. Pontosan ezért csak addig süssük, amíg a receptben írtam, akkor lesz finom szaftos. Ja, és nem véletlenül kell serpenyőben elősütni, aztán sütőben tovább, mert hajlamos szétesni. Viszont a végeredmény egy szuper nyári, extra hűsítő fogás, a dinnyés saláta és a fetás mártogatós remekül passzol hozzá, kötelező kipróbálni!

Forrás:
Hajós Ágnes

Pikáns pulykanyárs dinnyés salátával és fetakrémmel

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg darált pulykahús
  • 25 dkg feta
  • 20 dkg görög joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál friss, reszelt gyömbér
  • 1 (nagy) csipet cayenne-bors
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 1 lime héja és leve
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 1 nagy szál újhagyma zöldjével együtt
  • 20 dkg sárgadinnye (tisztítva és összekockázva)
  • 10 dkg görögdinnye (szintén tisztítva és kockázva, magok eltávolítva)
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 kápia paprika
  • maréknyi olívabogyó
  • 1 csokor bazsalikom
  • só, bors
  • olívaolaj, balzsamecet

Elkészítés: A pulykanyárshoz a darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymagerezdeket, a gyömbért, a cayenne-borsot, a mozsárban összetört római köményt, a lime lereszelt héját és kifacsart levét, az apróra vágott újhagymát, sót és borsot. Én meg szoktam így kóstolni, hogy jók-e a fűszerek, de aki ódzkodik a nyers hústól, egy kis darabot süssön ki serpenyőben és úgy kóstolja meg.

Tojásnyi darabokat formázunk, a közepükbe nyársakat szúrunk. Egy serpenyőben pár evőkanál olívaolajat forrósítunk, gyorsan körbesütjük a husikat, egy tepsire sorakoztatjuk, majd csak fogyasztás előtt sütjük ki.

A salátához a dinnyéket tisztítás után dobókocka-méretűre vágjuk, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát, a félbevágott olívabogyókat, kockára vágott paradicsomot és kápiát. Hozzáöntünk 2 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál balzsamecetet, összeforgatjuk. Salátástálba rétegezzük 10 dkg fetával (így nem kenődik szét). Hűtőbe tesszük felhasználásig.

A mártogatóshoz a maradék 15 dkg sajtot és a görög joghurtot a botmixer poharába tesszük. Hozzáadunk 2 evőkanál olajat, csipetnyi sót és pár tekerésnyi borsot. Simára mixeljük, majd megkóstoljuk, ha kell, még picit sózzuk. Vékonyra vágunk 3 nagyobb bazsalikomlevelet, belekeverjük, megcsorgatjuk kevés olívaolajjal, majd mehet a hűtőbe ez is.

Fogyasztás előtt a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 10 perc alatt készre sütjük a pulykanyársakat. A jéghideg fetakrémmel és dinnyés salátával tálaljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes