Isteni finom és nagyon egyszerűen elkészíthető a görögök egyik kedvence, a többféle sajttal készülő tiropita, ami salátával tálalva húsmentes főételnek is tökéletes, de vendégvárónak vagy partiételnek is remek.

Mint minden népszerű ételnek, ennek a nagyon sajtos görög pitének is rengeteg fajtája és formája van. Leggyakrabban rétestésztával készül, feta mindig van benne, de általában más reszelt sajt és krémsajt is gazdagítja a tölteléket, amitől nagyon ízletes és jó szaftos belül, míg kívül jó ropogósra sül a tészta.

Vannak, akik egyszemélyes kis csomagokként készítik, és olajban vagy sütőben sütik, mások lepénynek, és kockára vágva tálalják, de talán tortaformában a legmutatósabb ez a pofonegyszerű, csupa sajt görög finomaság.

Tiropita - görög sajtos pite

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 20 dkg feta sajt
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg görög joghurt
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • só, bors

Elkészítés: A töltelékhez a fetát egy keverőtálba morzsoljuk, hozzáadjuk a krémsajtot, a görög joghurtot, a reszelt sajtot, a 2 tojást és az oregánót, borsot őrölünk hozzá, és alaposan összekeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges, akkor sózzuk.

A réteslapokat kiterítjük, a felső lapot egy ecset segítségével megcsepegtetjük olvasztott vajjal, majd egy sütőtálba vagy tepsibe tesszük. A lapok felét így belerétegezzük, mindig olvasztott vajjal kissé meglocsolva, beleöntjük a sajtos tölteléket, elsimítjuk, és befedjük a maradék, mindig vajazott lapokkal. A széleken lenyomkodjuk, majd a maradék vajat rálocsoljuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50-60 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

Melegen, langyosan, hidegen is finom, tálalhatjuk salátával, de nagyon finom magában is.