Írd be, mit keresel:

Joghurtos frissítő egészségesen és egyszerűen – ez a raita

A raita szuperegyszerű, diétás, egészséges, salátaként és mártogatósként is fogyasztható, meleg napokra a legjobb frissítő, és főzés nélkül pár perc alatt összedobható. Mutatjuk a legnépszerűbb uborkás változatát, és még 3 másik isteni variációt.

Cookta - 2018.07.31.
Joghurtos frissítő egészségesen és egyszerűen – ez a raita

A raita tulajdonképpen egy joghurtos szósz vagy saláta, ami Indiában a legnépszerűbb ételek közé sorolható, szinte mindig kerül belőle az asztalra, mert egyrészt jól mártogatható előételként valamilyen laposkenyérrel, másrészt azért, mert nagyon hűsítő, és tökéletesen ellenpontozza az indiai fűszeres fogások csípősségét, vagyis tűzoltásra is tökéletes. 😉

A raita alapja a sűrű joghurt, amihez valamilyen reszelt vagy apróra vágott nyers zöldség és friss zöldfűszer, esetleg citomlé kerül, vagyis minden esetben sovány, alakbarát és nagyon egészséges. A legnépszerűbb az uborkás-mentás változat, de készíthetjük sárgarépával, paradicsommal is, és nem kell feltétlenül csípős ételhez vagy indiai fogáshoz társítani, tökéletes kísérője bármilyen sültnek, grillfogásnak, de akár szendvicsnek, burgernek, vagy mártogatósként friss zöldségek, ropogtatnivalók mellé.

Uborka raita

Hozzávalók:

  • 1 kígyóuborka vagy 4 kovászolni való
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg sűrű joghurt
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 csokor friss menta
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • só, bors

Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk és lereszeljük. A joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk fél citrom levét, és alaposan kikeverjük, jó simára és krémesre, majd hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott uborkát, a római köményt és a finomra vágott mentát, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Jót tesz neki, ha tálalás előtt 1 órát tud a hűtőben pihenni.

Változatok

Az uborka és a menta helyett mással is készíthetünk hűsítő és könnyű raitát, például:

Sárgarépa raita – 3 reszelt répa, fél citrom leve, fél csokor friss koriander, 1 kávéskanál őrölt koriandermag, 25 dkg joghurt, só, bors

Menta raita – 1 csokor menta, diónyi reszelt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg joghurt, só, bors

Paradicsom raita – 2 paradicsom apróra kockázva, 1/2 fej lilajahyma. fél citrom leve, 1/2 csokor petrezselyem, 25 dkg joghurt, só, bors

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.