Írd be, mit keresel:

Kamratuning – ha egészségesebb étrendre vágyunk

Aki egészségesebb életmódra vágyik, netán kacsintgat a vegetáriánus vagy vegán étrend felé, annak bizony a kamrapolcának kínálatán is alakítania kell egy keveset, mégpedig azért, hogy mindig meglegyenek azok a fontos és egészséges alapok, amelyekhez nyúlhatunk, és csak friss zöldséggel, gyümölccsel kelljen kiegészíteni főzéskor.

Cookta - 2023.08.04.
Kamratuning – ha egészségesebb étrendre vágyunk

Magok és diófélék

Rengeteg rostot, jó zsírokat, fontos ásványi anyagokat tartalmaznak, a legtöbbjük pedig remek fehérjeforrás is. A költségesebb kesudió, mandula, mogyoró mellett tökéletes és jóval pénztárcabarátabb a tökmag, a napraforgóbél, a szezámmag, a földimogyoró, a lenmag és a szezámmag is, a chia pedig – bár drágának tűnhet -, annyira szapora és olyan kevés kell belőle, hogy érdemes rá beruházni. A magokból érdemes egy keveset üvegbe áttölteni, a többit pedig jól lezárva a fagyasztóban tárolni, hogy magas zsírtartalmuk miatt ne avasodjanak meg, illetve esetlegesen bogarak se költözhessenek bele.

A mag- és dióféléket érdemes krém, illetve vaj formájában is tartani, a mandula- vagy mogyoróvaj, illetve a tahini (szezámkrém) mellett az összes többiből készíthető házilag is, és nagyon jól működik mindegyik szendvicskrémként, vagy akár salátaöntet részeként, mártogatósokhoz vagy sült-főtt zöldségekhez. Ezeket is érdemes mindenképpena hűtőben tartani, hogy ne avasodjanak, és tovább frissek maradjanak!

Forrás: iStock

Gabonafélék

Táplálkozásunk egy fontos alapja a gabona, és ne csak a rizsre gondoljunk! Érdemes feltankolni többféle gabonából, hogy változatosan tudjunk főzni. Olcsó megoldás a köles és az árpagyöngy is, de gazdagíthatjuk a repertoárt bulgurral, kuszkusszal, és persze ide tartozik a quinoa is, ami ugyan kicsit drágább, de szapora, vagyis jól megduzzad készítéskor. Ha szeretjük a barna rizst, de macerásnak tartjuk a hosszú főzési időt, akkor érdemes reggel bő vízbe beáztatni, este főzés előtt leszűrni, majd friss vízzel megfőzni – fele annyi időre lesz csak szükség!

Babfélék, hüvelyesek

Húsmentes táplálkozás esetén kiemelten fontos szerepet kapnak a hüvelyesek, mert nagyon jó fehérjeforrásnak számítanak, és sok-sok rostot is tartalmaznak. Lencse, különféle babok, csicseriborsó, sárgaborsó mind egészséges és finom, rengeteg ízzel összepárosítható, és szárazon gyakorlatilag korlátlan ideig eltarható, de nem árt, ha néhány konzervnyi főtt változatot is tatunk otthon sietős napokra: életmentőek lehetnek!

Forrás: iStock

Szárított gyümölcsök

A különféle aszalt gyümölcsökből azért érdemes tartani otthon, mert édesség helyett is bevethető, ha ránk tör a nassolhatnék, de nem szeretnénk cukrosat, csokit enni, de egybként nagyon jól feldobhatunk velük egy tányér zabkását, sőt akár salátát is…

Kókusztej

Lehet sűrűbb konzerv, könnyebb és krémesebb dobozos, de a kókusztej mindig jó szolgálatot tesz, ha krémelevest vagy szósz fogást, curryt vagy ragut készítünk, de turmixba, smoothie-ba is tehetünk belőle. Ha túl sok lenne egyszerre, hűtőben 3-4 napig eláll, sőt le is fagyasztható…

Fűszerek

Talán furcsának tűnhet, miért ajánlatosak fűszerek az egészségtudatosabb táplálkozáshhoz: azért, mert illatosabbá, színesebb, izgalmasabbá tesznek minden ételt, és még az unalmasabbnak gondolt alapanyagokból is mesés fogást varázsolnak. Ráadásul ha több fűszert használunk, kevesebb olaj és só is kell az ételnek, hogy kellően ízletesnek érezzük!

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.