Írd be, mit keresel:

Nyaralás a tányérban – 5 szicíliai kedvenc

Tombol a nyár, mindenki fejében a nyaralás és az utazás körül forognak a gondolatok, sokan már hazatértek, mások még most készülődnek, de olyan is akad, aki idén nem tud új helyeket felfedezni. Csupa kedvenc úticél ételeit gyűjtjük össze sorozatunkban, amelyekkel felidézhetjük vagy megidézhetjük a helyi ízeket. Most Szicília a célállomás, és 5 kihagyhatatlan és tipikus helyi fogást mutatunk, természetesen receptekkel!

Cookta - 2018.08.09.
Nyaralás a tányérban – 5 szicíliai kedvenc

A szicíliai konyha elképesztően színes, gazdag és változatos, határozottan érezhetőek az idők folyamán átvonuló népek hatásai, így az olasz mellett arabos és spanyolos ízeket és fogásokat is találunk, és vannak olyan ételek, amelyek Szicíliából indultak és váltak népszerűvé Olaszországban, majd szerte a világon.

1. Arancini, a bundázott rizsgolyó >>

Az arancini a legkedveltebb szicíliai street food, ami nem más, mint ropogós panírbundában kisütött aranyszínű rizsgolyók. Leggyakrabban egy falatnyi mozzarellával töltik meg, de van húsraguval, sonkával, padlizsánnal, spenóttal, gombával, tonhallal töltött változata is.

2. Spaghetti alla Norma >>

Minden, ami Norma, az padlizsános, és Szicíliából származik, pizzaként és tésztaételek számos változatában találkozhatunk vele. Az alla Norma módon – vagyis paradicsomszósszal, sült padlizsánnal és érlelt kemény sajttal – készült módozatot Catania városának köszönhetjük, és híres szülötte, a zeneszerző Vincenzo Bellini operája, a Norma után kapta a nevét. Nagyon egyszerű és igazán isteni!

3. Caponata, a szicíliai padlizsánsaláta >>

Nagyon gazdag ízvilágú, izgalmas és sokféleképpen variálható fogás a caponata, amiben keveredik az olaszos és az arabos hatás, csupa zöldség, amit gyakran olajbogyó, mazsola és fenyőmag is kiegészít. Ideális köretnek, de nagyon jól működik pirítósra halmozva, bruschettaként.

4. Cannoli, a szicíliai habroló >>

A mediterrán sziget ikonikus desszertje a cannoli, mesésen finom: a ropogósra sütött tésztahengerbe tejszínnel lazított és kandírozott gyümölcsökkel gazdagított ricottakrémet töltenek. Helyben kötelező kipróbálni, de olyan finom, hogy otthon is érdemes nekiállni…

5. Szicíliai narancstorta >>

Szicíliában rengeteg citrusfélét használnak, egyrészt azért, mert frissítő, ami a melegben ugye jólesik, másrészt azért, mert helyben terem. A kevert tésztával készülő narancstortájuk istenien szaftos, puha, különleges, pedig nagyon egyszerű elkészíteni!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.