A panna cotta az egyik legjobb nyári desszert, mert villámgyorsan elkészíthető, könnyű és krémes, kellemesen hűsít, bár csalóka, mert azért nem kevés kalóriát rejt könnyedsége ellenére, ám egy kis csalással készíthetjük könnyített változatban is, kókuszkrémmel és cukormentesen, sőt vegán változatban is.

Az olaszok hófehér pohárdesszertje a panna cotta, ami szó szerint főtt tejszínt jelent, és tulajdonképpen cukorral, vaníliával és zselatinnal összefőzött tejszín, ami nagyon lágy és selymes, a legfinomabb gyümölcsökkel vagy öntettel tálalva. Ha szeretnénk kicsit egészségesebbé tenni, netán vegán változatban elkészíteni, akkor használjunk hozzá 11-12%-os zsírtartalmú, sűrű kókuszkrémet, sztéviát és agar-agart, így is tökéletes, sőt enyhén kókuszos ízű tökéletes pohárkrémet kapunk.

Mi az az agar-agar?

Az agar-agar növényi zselésítő anyag, tengeri vörösmoszatból készül, és ázsiai eredetű. Fehér porként kapható, feloldva színtelen és szagtalan, és fontos tudni, hogy a zselatinnal szemben egy kicsit főzni kell, ugyanis felmelegítve oldódik és fejti ki hatását, de csak lehűlve fog zselésedni. Fél liter folyadékhoz 1 teáskanálnyi agar-agart számoljunk. Nemcsak vegán és vegetáriánus étrendet követőknek lehet jó alternatíva az agar-agar, hanem mindenkinek, akit zavar, hogy a zselatint állati csontokból és kötőszövetekből állítják elő. Ázsiai élelmiszerboltokban vagy hiperekben könnyedén beszerezhető.

Kókuszos panna cotta

Hozzávalók:

  • 5 dl kókuszkrém
  • 1,5 dl víz
  • 3 evőkanál porcukor vagy ízlés szerint sztévia
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 4 lap zselatin vagy 1,5 teáskanál agar-agar
  • kevés kókuszreszelék és gyümölcs a tálaláshoz

Elkészítés: A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljon. A kókuszkrémet a vízzel egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot vagy a sztéviát, a vaníliát, kevergetve forráspontig hevítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott zselatinlapokat, és addig keverjük, míg teljesen feloldódnak.

Ha agar-agart használunk, akkor azt még az elején, a hideg kókuszkrémhez adjuk az édesítővel és a vaníliávak, és tűzre téve, folyamatosan kevergetve 5-6 percig főzzük.

Kis poharakba vagy kelyhekbe öntjük a krémet, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe tesszük legalább 3 órára, hogy kellően megdermedjen.

Tálaláskor kis kókuszreszelékkel meghintjük, gyümölccsel díszítjük.