Tombol a nyár, mindenki fejében a nyaralás és az utazás körül forognak a gondolatok, sokan már hazatértek, sajnos lassan véget is ér, megint mások még most készülődnek, de olyan is akad, aki idén nem tud új helyeket felfedezni. Csupa kedvenc úticél ételeit gyűjtjük össze nyaralós sorozatunkban, amelyekkel felidézhetjük vagy megidézhetjük a helyi ízeket. Most 5 receptet mutatunk Európa bölcsőjéből, Görögországból, garantáltan ellenállhatatlan és nagyon mediterrán, ráadásul nem is nehéz otthon elkészíteni!

Ha valamit klasszikusnak mondhatunk, az bizony a görög kultúra, ami örök visszatérési pont, és bizony a gasztronómia terén is sok fontos alapot tanulhatunk tőlük. Egyszerű, zöldségekben gazdag és sovány húsokban konyhájuk, valamint az, hogy leginkább olívaolajjal főznek, nem véletlenül vált az egyik legnépszerűbb diétává, amit a legtöbben mediterrán étrendként ismerünk. De persze ez mit sem érne, ha nem lenne istenien finom, amit a sok szigettel és tengerparttal bíró ország konyhája kínálna! Érdemes kipróbálni legkedveltebb fogásaikat, mert isteniek!

Egy bazi finom görög fogás: a spanakopita >>

Ropogós réteslapok spanóttal és fetával töltve, ez a spanakopita, ami leginkább talán a nálunk albán pékségekben kapható burekfélékhez hasonlítható. Isteni és egyszerűen összeállítható, vendégvárónak vagy salátával főételnek is nagyon jó, Görögországban leginkább két étkezés között fogyasztják.

Csirkés gyros szaftosan >>

Azt nem állítjuk, hogy otthon elkészítve ugyanolyan, mintha helyben vennénk egy görög félistentől, de nagyon finoman, gyorsan és kiadósan megidézhetjük a kihagyhatatlan klasszikust otthon is. Egy tzatzikivel és görög salátával kiegészítve egyszerűen mennyei!
 

Muszaka, a görög rakott padlizsán >>

Ha a görög konyháról esik szó, szinte biztos, hogy elsőként a muszaka jut eszünkbe. Elképesztően finom, de mondjuk kicsit pepecselősebb fogás, de azért évente egyszer, a nyári padlizsánszezonban mindenképpen el kell készíteni. Csak nagyobb adagban érdemes, de lenyűgöző és abbahagyhatatlanul finom!

Galaktobureko – görög tejkrémes pite >>

Ropogós réteslapok között sült gazdag tejbegrízes réteg, mindez édes és fűszeres sziruppal meglocsolva. A töltelék egy remegős és könnyű tejes-tejszínes krém tojással gazdagítva, egyáltalán nem bonyolult, ráadásul kiadós is, mennyei finom, főleg jól behátve, ami igazi türelemjáték, de megéri!

Görög sajttorta hamisan, joghurttal >>

A görögök sajttortája könnyebb, krémesebb és egyszerűbb is, mint az „igazi”. Sűrű görög joghurttal készül, isteni finom, leginkább dióval és mézzel tálalják, de friss gyümölccsel, lekvárral is isteni. Pofonegyszerű, gluténmentes, és sólyosan rá lehet kattanni! ;)