Írd be, mit keresel:

Csodás csokitorta omlósan – liszt, cukor és zsiradék nélkül

Hogyan lehet egy csábító csokis sütit egészségessé változtatni úgy, hogy bátran vehessünk belőle még egy szeletet lelkiismeret-furdalás nélkül, mert nincs benne se vaj, se liszt, se cukor? Egy szuper és szokatlan, de hétköznapi alapanyaggal, ami teljesen eltűnik a desszertben, és annyira finom, hogy senki nem találja majd ki, miből is készült...

Cookta - 2023.08.23.
Csodás csokitorta omlósan – liszt, cukor és zsiradék nélkül

Istenien omlós és szaftos, nagyon csokis és pofonegyszerű, de jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb csokis desszert, a fő alapanyaga ugyanis – az étcsokoládé mellett – a cukkini, ez a kimondottan diétás zöldség, ami varázslatos módon teljesen eltűnik a tésztában, és egy brownie-hoz hasonló textúrájú csokicsoda lesz a végeredmény. A finomra reszelt és lédús cukkini tökéletesen kiváltja a vajat, ami amúgy puhává és omlóssá tenné a csokis sütit, a húsa pedig pótolja a lisztet is, így csak egy kevés étkezési keményítő kell hozzá, hogy tökéletes állagú legyen.

Ha igazán diétásan szeretnénk készíteni, akkor érdemes sztíviát használni hozzá, de persze cukorral is megsüthető, de a csokoládéból érdemes jobb minőségű és magasabb kakaótartalmú étcsokoládét választani, hiszen ez a fő alapanyag, ez határozza meg ennek a csudás süteménynek az ízét.

Csokitorta liszt, cukor és zsiradék nélkül

Hozzávalók:

  • 4 közepes tojás
  • 20 dkg hámozott és finomra reszelt cukkini
  • 20 dkg étcsokoládé – 60% kakaótartalmú
  • 3 púpos evőkanál kakaópor
  • 2 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 4 dkg sztívia
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só

Elkészítés: A cukkinit meghámozzuk, finomabb sajtreszelőn lereszeljük, és 20 dkg-ot a levével együtt félreteszünk.

A csokoládét felkockázzuk, és gőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz adjuk a sztíviát és a vaníliát, habosra kikeverjük, hozzáadjuk a kakaót és a cukkinit – nem kell kinyomkodni! -, ezzel is simára keverjük. Ezután az olvasztott csokit és az étkezési keményítőt is hozzáadjuk, átkeverjük, végül a tojáshabot több részletben óvatosan beleforgatjuk, míg egynemű masszát kapunk.

Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a kapcsos tortaformából kivéve szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.