Írd be, mit keresel:

Rakott káposzta törökösen, alakbarát és kiadós változatban

A káposztás ételeket hajlamosak vagyunk a nehéz fogások közé sorolni, pedig önmagában egyáltalán nem nehéz, sőt egy rostokban és vitaminokban gazdag, kalóriaszegény zöldségről van szó, és megfelelő hozzávalókkal párosítva laktató és egészséges fogást kerekíthetünk belőle könnyedén. Most egy török ihletésű rakottast mutatunk, ami negyed óra alatt összeállítható, alakbarát, kiadős és nagyon finom.

Cookta - 2023.08.25.
Rakott káposzta törökösen, alakbarát és kiadós változatban

Bár káposzta egész évben kapható, most a legfinomabb, zsenge és ropogós, nyersen kellemesen édeskés, és igazán jó áron kelletik magukat a piacokon. Sovány hússal és kis rizzsel rétegezve egészséges és teljes értékű fogás, amihez most egy török eredetű receptet választottunk: sok hagyma és paradicsom, római kömény és fokhagyma, valamint egy kis csili kell csak hozzá, nagyon egyszerű és kiadós, és a trükkje annyi, hogy több rétegben kerül bele a káposzta és a töltelék, így minden falatja ízekben gazdag.

A törökök eredetileg darált bárányhússal készítik, de bármilyen más hús is megfelel hozzá, ha a szeretnénk alakbarátabb változatot, akkor válasszuk a darált pulykát, tökéletes lesz ezzel is!

Könnyű rakott káposzta

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej káposzta
  • 30 dkg darált marha- vagy pulykahús
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg rizs
  • 1 kis konzerv (140 g) sűrített paradicsom
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt csili – vagy ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 citrom
  • só, bors

Elkészítés: A káposzta leveleit lefejtjük, amíg tudjuk, a belső vastag ereket kivágjuk, a középső zsenge részt négy részre vágjuk, és sós, forró vízbe tesszük 2-3 percre, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk, amíg a húsos tölteléket elkészítjük.

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk, és mindezeket egy keverőtálba tesszük a darált hússal, a rizzsel és a paradicsompürével. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a római köménnyel és a csilivel, 3 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, és alaposan összedolgozzuk.

A leforrázott káposztaleveleket ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, 3 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és alaposan összeforgatjuk. Egy sütőtál aljába tesszük a káposzta negyedét, erre jön a töltelék harmada, amit elegyengetünk rajta finoman lenyomkodva, majd megint káposzta következik, összesen 4 réteg káposzta és 3 réteg húsos töltelék. A rakott kelre 2 dl vizet – vagy alaplét – öntünk, ráfacsarjuk fél citrom levét, majd alufóliával fefedjük.

160 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 1 órát rotyogtatjuk, hogy minden tökéletesen átfőjön és megpuhuljon, majd a sütőből kivéve még hagyjuk 15-20 percet puhulni a saját gőzében tálalás előtt.

Ízlés szerint kínálhatunk mellé tejfölt vagy kis csípős szószt…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.