Írd be, mit keresel:

Po boy szendvics, egy legendás amerikai

Garnélarák és egy kívül ropogós, de belül pihe-puha bagett, rengeteg íz és izgalom egyetlen szendvicsben, ez a legendás po boy szendvics. Mennyei, egyszerű, de különleges, mi kell még a boldogsághoz?

Cookta - 2018.09.06.
Po boy szendvics, egy legendás amerikai

A po boy eredetileg egy amerikai, Louisianából származó szendvics, mely általában hús alapú, leggyakrabban marhasülttel, rákfélével vagy osztrigával töltve készül. Különleges nevéhez több legenda is köthető, személyes kedvencem az, mely szerint a név egy New Orleans-i étterem dolgozóinak köszönhető, akik csóró, munkanélküli barátaiknak ingyen adták a szendvicset, így a szegény fiúk szendvicsének becézték – poor boys' sandwich -, ami po boy-ra rövidült az évek során.

Ezekben a szendvicsekben a legfontosabb szerepe az adott fehérjének van, azonban a puha francia bagett és valamilyen friss zöldség is szükséges az ízharmónia kialakításához.

Ahogyan a legtöbb szendvicsre igaz, itt is lehet kísérletezni bármilyen alapanyaggal, sőt ajánlott is. Lehet bele avokádót, grillezett cukkinit vagy akár ropogós mogyorót tenni, azonban ebben a receptben viszonylag egyszerűen hagytam: garnélarák, remoulade mártás, grillezett kukorica, saláta, paradicsom van a ropogós bagettben, de így is zseniális.

Garnélás ‘po boy’ szendvics

Hozzávalók 2 szendvicshez:

  • 1 hosszú vagy 2 rövidebb francia bagett (minél frissebb, annál jobb)
  • 30 dkg tisztított garnélarák
  • kreol fűszerkeverék – részletesen a receptben
  • 1 nagyobb cső kukorica
  • 2 db ízletes paradicsom
  • pár mosott salátalevél
  • kevés vaj
  • kész remoulade mártás vagy házi készítésű

A remoulade mártáshoz:

  • házi majonéz 1 db tojássárgájából és 1 dl napraforgóolajból
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál  mustár
  • kevés citromlé
  • ízlés szerint csemegeuborka apróra vágva
  • ízlés szerint só, bors
  • pici porcukor (kihagyható)
  • tárkony, snidling vagy petrezselyem

 
Elkészítés: Mivel egy szendvicsről beszélünk, technikailag az elkészítése csupán előkészületből és összerakásból áll.

Legelőször a tisztított rákokat bepácoljuk egy kreol (lousianai konyha) páccal, mely alkotói kicserélhetőek ízlés szerint és személyre szabhatóak, én általában fokhagyma granulátumot, szárított oregánót, szárított kakukkfüvet, sót, borsot, füstölt édes paprikát és egy kevés chilit keverek össze. Római kömény és őrölt koriander is nagyon illik a keverékhez. Kevés olajjal a fűszerkeveréket összekeverjük, és alaposan összemasszírozzuk a rákocskákat. Legalább fél órára a hűtőben pihentetjük, hogy ezek a csodás ízek közelebbről is megismerhessék egymást (nagyon megéri ennek időt adni).

Pihentetés után jöhet a pirítás! Egy igen forróra hevített serpenyőben plusz olaj hozzáadása nélkül a pácolt rákot pár perc alatt megpirítjuk mindkét oldalán. Itt a cél az, hogy kapjon egy kis színt az étel, melyben a fűszerkeverék igen sokat fog segíteni. Nem akarjuk, hogy feketedjen, de egy mélyvörös, már-már barna szín elképesztő ízbomba lesz.

Közben a paradicsomokat vékony szeletekre vágjuk, a kukoricát grillen vagy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, majd az édes, kissé pörkölődött kukoricaszemeket levágjuk a szárról, és sózzuk, borsozzuk.
Összerakjuk a házi remoulade mártást, amihez csak simán összekeverjük az alapanyagokat, vagy ha kevesebb időnk van, használhatunk bolti mártást vagy egyszerű majonézt is.

Mindennel készen állunk, jöhet az összerakás! A bagetteket félbevágjuk, kissé megvajazzuk, és egy száraz, meleg serpenyőben ropogósra sütjük kívül-belül. Ezután jöhet az aljára és a tetejére is egy adag mártás. Erre a kukoricaszemek, melyeket a saláta fog követni, mely megakadályozza, hogy az összes kukorica az ölünkbe boruljon evés közben. Ezután jöhet a paradicsom, melyet megsózunk, borsozunk, legvégül az ízletes, ropogós garnélarákok. Lezárjuk a szendvicset, és irány az asztal!

Ez a szendvics nagyon egyszerű, mégis könnyed, és az ízek nagyon passzolnak egymáshoz. Kísérletezzetek bátran, és ha egy kicsit kevésbé egészséges, de laktatóbb verzióra vágytok, panírozzátok be a rákokat, és süssétek ki bő olajban. Igazi jutalomszendvics lesz belőle!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.