Az egyszerű és kiadós krumplis ételekre minden konyhának megvannak a válaszai és a variációi, mindig népszerűek, és olyan finomak, hogy többnyire más népek is átveszik, és előszeretettel készítik. Ilyen például a svájci rösti, az olasz gnocchi vagy a spanyol tojásos-krumplis tortilla, de ilyen a nálunk jóval kevésbé ismert bolgár patatnik, amit érdemes felfedezni, és a menünkbe beilleszteni, mert maceramentes, iszonyú finom és kiadós.

A patatnik egy nagyon egyszerű, kevés alapanyaggal készülő, mégis ízekben gazdag fogás, rokonítható akár a mi tócsninkkal is, csakhogy a reszelt krumplival, tojással és hagymával készülő fogás nem lepénykékként van kisütve, hanem a sütőben, így kevesebb zsiradékot és munkát is igényel, hiszen nem kell mellette állnunk, míg sül. A krumplis keverékbe gyakran tesznek egy kis mentát, apróra vágott húsos paprikát és a fetához hasonló, sós juhsajtot, az úgynevezett sirene-t.

Ilyenkor, amikor már egy kicsit tartalmasabb, laktatóbb fogásokra vágyunk, amelyek mellé még jól passzol a saláta, de azért valami testesebb és meleg is jólesne, akkor tökéletes a gyorsan összeállítható patatnik, ami frissen is nagyon finom, de akár átmelegítve másnap is tökéletes. Klasszikusan egy kis sós joghurttal meglocsolva tálalják, ami persze tejföl is lehet, és ha nem érezzük magunkat elég bátornak a mentához, akkor akár petrezselyemmel vagy bazsalikommal is fűszerezhetjük ezt a kiadós krumplis egytálételt.

Patatnik - bolgár "tócsni" csőben sütve

Hozzávalók:

  • 1,2 kg krumpli
  • 2 közepes hagyma
  • 1 húsos paprika - kápia vagy kaliforniai
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított menta - más zöldfűszert is használhatunk hozzá
  • 4 tojás
  • 10 dkg feta vagy krémfehér sajt
  • 2 evőkanál vaj
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, majd a reszelő durvább fokán lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, de akár ezt is lereszelhetjük, a paprikát apróra kockázzuk. Ezeket összekeverjük, alaposan kinyomkodjuk, majd egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felütött tojásokat, az olívaolajat, a mentát, hozzámorzsoljuk a sajtot, óvatosan sózzuk - mert a sajt is sós -, borsot őrölünk hozzá.

Kevés vajjal kikenünk egy jénait vagy piteformát, beleöntjük a keveréket, tenyérrel lelapogatjuk, a maradék vajat a tetejére morzsoljuk, és 200 fokos sütőbe tolva 40-45 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve 10-15 percet hűlni hagyjuk, majd szeletelve tálaljuk, joghurtot vagy tejfölt locsolhatunk rá, és készítsünk mellé egy jó kis bolgár sopszka salátát.