A cobbler az egyik legnépszerűbb amerikai sütemény, tulajdonképpen egy nagyon gyümölcsös pite lágy kevert tésztával, amit zseniális egyszerűséggel csak a gyümölcs tetejére kanalaznak. Hihetetlenül egyszerű, ami most őszi gyümölcsökkel, szilvával és almával készült.

A cobbler elronthatatlan és szuperfinom, melegen, langyosan és hidegen is tálalható, és kezdőknek, lustáknak, időhiánnyal küzdőknek is ajánlott, mert nem kell hozzá a tésztát gyúrni, dagasztani, keleszteni, pihentetni, hanem csak egy kanállal kikeverni, majd az előkészített gyümölcsre rákanalazni, és már mehet is a sütőbe.

A gyümölcs gyakorlatilag bármi lehet ebben a pitében, az a fontos, hogy egy kis cukorral és némi fűszerrel, valamint étkezési keményítővel összeforgassuk, így sülés közben sűrűn sziruposra párolódik a tésztából rácsorgó vajjal, a tetején a könnyű tésztapamacsok pedig kicsit roppanósra, de lágyra sülnek. Fantasztikusan finom, akkor jó, ha több benne a gyümölcs, mint a tészta, és ha még jobban kényeztetnénk magunkat, egy gombóc fagyi vagy némi tejszín, de akár joghurt sem rontja el. ;)

Szilvás-almás cobbler

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb alma
  • 40 dkg szilva
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 1/2 citrom leve
  • 2 evőkanál étkezési keményítő

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál barna cukor + a tetejére
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: A szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, és egy sütőtálba tesszük. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és a szilvához adjuk. Megszórjuk a barna cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a kukoricakeményítővel, ráfacsarjuk a citromot, és az egészet összekeverjük, majd egy tepsire tesszük, és 180 fokos sütőbe toljuk 15 percre. A tepsi azért fontos, hogy felfogja az esetlegesen kibugyogó gyümölcsszaftot, így nem a sütő alján landol...

Közben a tésztához a lisztet, a sütőport, a kétféle cukrot és a csipet sót összekeverjük egy tálban, hozzáreszeljük a hidegvajat, kicsit összemorzsoljuk ujjbeggyel. A tojást és a tejszínt egy kézi habverővel simára keverjük, a lisztes keverékhez öntjük, és egy kanállal összekeverjük.

A sütőből kivesszük a gyümölcsöt, és egy kanállal tésztakupacokat pakolunk rá, a tetejét meghintjük még 1 evőkanálnyi barna cukorral, és a sütőbe visszatolva még 25-30 percet sütjük, amíg pirulni kezd a tészta teteje.

Melegen, langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk, egy kis tejszínhab, vaníliafagyi vagy akár egy kis joghurt tálaláskor még finomabbá teszi!