Talán a világ legismertebb és legkedveltebb csokis keksze az Oreo, de hogy a legfinomabb, abban már megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint lekörözhetetlen a vanília-kakaó ízpáros, mások inkább jellegtelennek és túl száraznak tartják. Ízlésről nem lehet és nem is érdemes vitatkozni, de annyit mondhatunk: házi változatban sokkal finomabb!

Az eredeti receptúra természetesen védett és titkos, de még ha ismernénk is, akkor sem biztos, hogy szívesen alkalmaznánk, legalábbis miután a csomagoláson lévő összetevőket átböngésztünk. Lássuk csak: búzaliszt, cukor, növényi olajok (pálma, pálmamag), zsírszegény kakaópor (4,6%), búzakeményítő, glükóz-fruktóz szirup, térfogatnövelő szerek (kálium-karbonátok, ammónium-karbonátok, nátrium-karbonátok), étkezési só, emulgeálószerek (szójalecitin, napraforgó lecitin), vaníliaaroma. Ja, és tartalmazhat tejet - szerepel még a címkén. Elég kiábrándító, hogy pálmazsírral felturbózott, vajat még csak nem is látott...

A házi változat vajjal készül, és bár nem lesz olyan fekete, mint az eredeti, de a keksz maga nagyon csokis, kisülés után roppanós, a krém pedig egy kicsit könnyedebb, egy kis krémsajttal van fellazítva - de akár csak vajjal is készíthetjük -, és szerintünk finomabb és természetesebb is, mint az eredeti.

Oreo keksz házilag, tojás nélkül

Hozzávalók:

  • 12 dkg lágy vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • 18 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 3 púpozott evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál tej

A töltelékhez:

  • 5 dkg lágy vaj
  • 5 dkg natúr krémsajt - kiváltható vajjal
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

Elkészítés: A kekszekhez a lágy vajat, a porcukrot és a vaníliát egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel habosra verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a csipetnyi sót, hozzáaöntjük a tejet, és fél percig tovább keverjük, ekkor még morzsás, majd kézzel gyorsan összedolgozzuk, gombóccá formázzuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, és laposra nyomkodjuk, majd a hűtőbe tesszük 1 órára.

A pihentetett és lehűlt, kissé megkeményedett tésztát 2 sütőpapír között 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd egy 4-5 centis kiszúróformával kiszaggatjuk. Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, és 160 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 13-15 perc alatt megsütjük, figyeljünk rá, mert könnyen megég. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A töltelékhez a lágy vajat elektromos habverővel kihabosítjuk, hozzáadjuk a krémsajtot és a vaníliát, ezzel is tovább verjük, majd hozzászitáljuk a porcukrot, és ezzel is simára keverjük. A krémet habzsákba vagy egy uzsonnás zacskóba töltjük, a hűtőbe tesszük 20 percre, hogy kicsit megdermedjen. Ezután az egyik sarkát kivágjuk, és mogyorónyi krémet nyomunk az egyik kekszre, majd egy másik kekszet ráborítva finoman összenyomjuk.

Figyelem! Mivel krémsajt is van a töltelékben, így ez a változat könnyebben felpuhul, ha szeretnénk hosszan ropogósan, akkor a tölteléket készítsük csak vajjal!