Írd be, mit keresel:

Almáspités zabkása, a kényeztető sütireggeli

Hűvös és szürke reggeleken nincs jobb ébresztő, mint egy fűszeres, illatos, krémes és meleg zabkása. Ezt a szuper reggelit nemcsak azért szeretjük, mert gyors, filléres és egészséges, hanem azért is, mert annyira jól variálható. Most karamellizált párolt almával készült, és olyan finom, akár egy desszert - hát indulhat jobban a nap, mint egy ilyen almáspités reggelivel?

Cookta - 2023.10.05.
Almáspités zabkása, a kényeztető sütireggeli

A zabkását sok mindennel meg lehet bolondítani, sokszor elég egy kis fűszer és friss gyümölcs is ehhez a remek reggelihez, de pár perc plusz időt rászánva isteni sütis ízvilágot is adhatunk neki. Ha például karamellizált almával főzzük, kevés fahéjjal és gyömbérrel, akkor a legfinomabb almás pitére emlékeztet!

Az almát egyébként előre is elkészíthetjük, akár nagyobb adagban, a hűtőben eláll, és reggel már csak össze kell főzni a zabpehellyel, de frissen készítve is megvan gyorsan. A lényeg, hogy kevés zsiradékon, ami lehet vaj vagy kókuszzsír, a felkockázott almát egy kis mézzel vagy juharsziruppal, esetleg barna cukorral pároljuk és karamellizáljuk, ezekből egész kevés is elég, hiszen az alma cukortartalma is segít a karamellizálódásban, így elképesztően lágy és finom lesz, és az egész zabkásánkat átjárja majd ez az illatos almás csoda.

Almáspités zabkása

Hozzávalók személyenként:

  • 1 közepes alma
  • 1 teáskanál vaj vagy kókuszzsír
  • 1 teáskanál méz vagy juharszirup
  • 1,5 dl zabpehely
  • 3 dl víz és almalé keveréke, de készíthető (növényi) tejjel is
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt gyömbér

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, apróra kockázzuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk az almát, meglocsoljuk a mézzel vagy juharsziruppal, és pár perc alatt puhulásig pároljuk, karamellizáljuk. Meghintjük a fahéjjal és a gyömbérrel, hozzáadjuk zabpelyhet, felöntjük az almalé és víz keverékével (vagy tejjel), és közepes lángon 2-3 perc alatt összefőzzük.

A legfinomabb melegen, a tetejét meghinthetjük még egy kis fahéjjal, esetleg gazdagíthatjuk aprított dióval…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.