Írd be, mit keresel:

Lekváros morzsasüti, az egészséges desszertkedvenc

Nagyon szeretjük a morzsasütit, a tészta, a lekváros réteg és a tetején a ropogós morzsa hármasa szerintem annyira tökéletes, hogy nehéz neki konkurenciát találni, ráadásul ezzel vegán változattal, hozzáadott cukor nélkül készítve bármikor nassolható, és gyerekeknek is nyugodtabb szívvel kínálhatjuk.

Cookta - 2023.10.12.
Lekváros morzsasüti, az egészséges desszertkedvenc

Már jó ideje száműztem a cukrot a konyhából, és igyekszem mindent természetes édesítővel megoldani. Nekem nagyon bevált a datolya, leginkább a puha és szaftos Medjool fajta, ezzel a legkönnyebb dolgozni, viszonylag könnyen pépesíthető, és már elég sok helyen kapható. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor a szárazabb aszalt datolyát érdemes langyos vízbe áztatni, hogy felpuhuljon. Emellett agavé- és juharszirupot szoktam még használni, ezek is nagyon jók és nem mellesleg egészségesek.

A morzsasütit most liszt nélkül, csak magokkal és zabpehellyel készítettem, így gluténmentes étrendbe is beilleszthető, extrán ropogós, és senki nem mondaná meg róla, hogy „mentes”, nálunk legalábbis nagyon nagy kedvenc!

Forrás: Színek és virágok

Lekváros morzsasüti

Hozzávalók:
Az alaphoz:

  • 15 dkg kesudió
  • 15 dkg pekándió
  • 8 darab puha datolya
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • 1 evőkanál kókuszzsír (szobahőmérsékletű)

Valamint:

  • 1 kis üveg meggylekvár (cukormentes)

A tetejére:

  • 10 dkg gm zabpehely
  • 5 dkg őrölt mandula
  • 2 evőkanál agavészirup
  • 2 evőkanál kókuszzsír (szobahőmérsékletű)

Elkészítés: A sütialaphoz a kesudiót és a pekándiót késes robotgépbe tesszük, megőröljük, majd hozzáadjuk a mag nélküli datolyát, a vaníliát és a kókuszzsírt, és addig mixeljük, míg masszává összeáll. Egy kisebb sütőtálat sütőpapírral kibélelünk, egyenletesen belenyomkodjuk a masszát, majd megkenjük a lekvárral.

A tetejére a morzsához a zabpelyhet összekeverjük az őrölt mandulával, hozzáadjuk a kókuszzsírt és az agavészirupot, és ujjbeggyel összedolgozzuk, majd a sütire morzsoljuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 18-20 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Forrás: Színek és virágok

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.