Írd be, mit keresel:

Sült csirkecomb omlósan, ropogós parmezános polentával

Az örök klasszikusokat, mint amilyen a sült csirke is, a legjobban egy izgalmasabb, nem szokványos körettel a legjobb feldobni, mint amilyen a kukoricadarával készülő ropogósra sült polenta. Amilyen egyszerű, olcsó és gyors alapanyag, éppen annyira hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig a puliszka frissen főzve, de ropogósra sütve is remek!

Cookta - 2023.10.14.
Sült csirkecomb omlósan, ropogós parmezános polentával

A polenta vagy puliszka, és az alapjául használatos kukoricadara méltatlanul mellőzött alapanyagunk, pedig filléres, gluténmentes és jól készítve nagyon finom. Az olasz konyha gyakran készíti sütve is, a fűszerekkel vagy reszelt parmezánnal elkevert főtt kukoricakását kihűtve és megdermesztve, majd szeletelve, és vajban vagy olajban kisütve. Szuper köret ebben a formában, nagyon egyszerű, a parmezántól illatos és ízes, és ha egy kis nyers kukoricadarában megforgatjuk sütés előtt, akkor isteni finom ropogós lesz!

Sült csirkecomb ropogós polentával

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb
  • 1 evőkanál mustár
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 ág rozmaring
  • 2,5 dl kukoricadara + 2 evőkanálnyi a forgatáshoz
  • 5 dl víz
  • 1 dl tej
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors

Elkészítés: A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A mustárt fél citrom levével és 1 teáskanálnyi fokhagymaporral összekeverjük, majd a csirkecombokat átmasszírozzuk ezzel a páccal, és lefedve a hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de akár egész éjszakára is.

A polentához a vizet felforraljuk egy lábasban, sózzuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a kukoricadarát, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük, vigyázzunk, mert pöfög és köpköd… Hozzáöntjük a tejet, borsot őrölünk hozzá, belekeverjük a parmezánt, és jó sűrűre főzzük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba öntjük, hagyjuk kihűlni és megdermedni. Előző nap is elkészíthető, és akár 3-4 napig folyamatosan frissen süthetünk belőle ropogós kis lepénykéket.

A pácolt csirkecombokat egy tepsibe rakjuk, aláöntjük a bort, melléjük dobjuk a rozmaringágat, fóliával lefedjük, és 180 fokos sütőbe tolva 30 percet sütjük, majd a fóliát levéve még visszatoljuk, és 20-25 perc alatt pirulásig, ropogósra sütjük.

Közben a polentát késsel csíkokra vágjuk, egy tányérba kb. 2 evőkanálnyi kukoricadarát teszünk, megforgatjuk benne. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, és a kis kukoricalepénykéket oldalanként pár perc alatt ropogósra sütjük.

A csirkecombokat a parmezános polentalepénykékkel tálaljuk, salátát vagy savanyúságot is kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.