Írd be, mit keresel:

Almakompót, az elfeledett békebeli desszert

Az almakompót valószínűleg mindenkiben nagymamás emlékeket idéz, az otthonosság édes illatát, mára pedig valamiért meglehetősen kikopott a mindennapokból, pedig annyira egyszerű és gyors, ráadásul rengeteg módon felhasználható.

Cookta - 2023.10.15.
Almakompót, az elfeledett békebeli desszert

Az almakompót igazi házias és hálás desszert, amiben a hullott, kissé ütődött almák tökéletes helyet találtak, és amit anno csak magában kanalaztunk, esetleg sült hús mellé savanyúság helyett. De az almakompót ennél sokkal többet tud, és bár a nagyi féle alapverziót is érdemes újra felfedezni, mert nagyon jól tud esni, jól járunk, ha kicsit variáljuk is, ehhez adunk néhány ötletet.

Az alapok

Az almakompóthoz bármilyen almát használhatunk, készíthetjük héjasan vagy meghámozva, cikkekre vagy kockákra vágva, természetesen kicsumázva. A főzővízbe mindig jó egy kis citromlé, ami segít megőrizni az alma halvány színét, nem barnul meg, és csak kevés víz kell hozzá, hiszen az alma is ereszt levet, de ha szeretnénk üdítőként vagy teaként meginni, készíthetjük hosszabb lével is. Ha az alma édes, cukor nem is szükséges hozzá, ha kicsit savasabb, akkor kis cukor vagy vaníliás cukor, illetve valamilyen természetes édesítő mehet bele, ha pedig mézet használunk, azt csak a főzés után adjuk a langyosra hűlt kompóthoz. Az almákat nem kell teljesen puhára főzni, mert a tűzről levéve a vízben mg tovább puhulnak – amint látjuk, hogy kezd kissé áttetszővé válni a gyümölcs, már le is vehetjük a tűzről.

Fűszerek

Az almakompót klasszikus fűszerei a fahéj és a szegfűszeg, nagyon jól passzol hozzá a vanília is, de egy szem csillagánizs is fantasztikus aromát tud adni neki. Tehetünk a vízbe ujjnyi citromhéjat vagy narancshéjat, de akár maréknyi mazsolát, aszalt szilvát vagy aszalt sárgabarackot is, egészen új ízeket ad neki. Isteni finom és nagyon különleges, ha egy kis maradék fekete vagy zöld teát is öntünk a főzővízbe – egészen elvarázsolja!

Darabosan, pépesen, változatosan

A langyosra vagy teljesen kihűlt almakompótot tálalhatjuk darabosan vagy pépesítve, magában vagy szószként, rengeteg lehetőséget rejt. Ha a darabos változat mellett döntünk, akkor nagyon finom sült hús, vadétel mellé, édességként egy gombóc vaníliafagyival, esetleg dióval, finomra vágott csokival megszórva, tehetjük tejberizs vagy zabkása tetejére, ráhalmozhatjuk krémtúróra vagy rétegezhetjük joghurttal, müzlivel.

Ha pépesítjük, akkor is finom magában, egy kis citromlével, meglocsolhatjuk egy kis fahéjas joghurttal, rétegezhetjük pohárkrémnek granolával és joghurttal, de nagyon finom szószként levesben főtt marhahúshoz, de akár császármorzsához is kínálhatjuk, mint az osztrákok.

Ha nagyobb adagot készítünk, egy részét le is fagyaszthatjuk egészséges jégkrémnek, vagy akár kisebb adagokban, amiből remek turmixot, smoothie-t készíthetünk bármikor, amikor esetleg nincs friss gyümölcs kéznél!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.