A lasagne az egyik legnépszerűbb sült rakottas világviszonylatban, és nálunk is nagyon kedvelt, ugyanakkor otthon ritkán készítjük, mert egyrészt elég pepecselős, másrészt nem túl mutatós, harmadrészt rengeteg alapanyagot elnyel, mire megtelik a tepsi. A tekercses változat sokkal egyszerűbb, mutatósabb és gyorsabban el is készül!

A lasagne-tekercs nagy találmány, az előfőzött tésztába tekert töltelékkel készülő kiadós egytálétel így sokkal gyorsabban elkészül, szebben tálalható, és nem kell feltétlenül egy regimentnek vagy egy hétre való adagot készíteni belőle. Sajtos és tésztás, mindenki imádja, ami most húsmentesen, spenótos-ricottás változatban, sok sajttal és krémes besamellel készült.

Spenótos-ricottás lasagne-tekercs

Hozzávalók:

  • 1 csomag lasagne lap
  • 30 dkg fagyasztott leveles spenót
  • 25 dkg ricotta
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • maréknyi friss bazsalikomlevél
  • 20 dkg reszelt sajt
  • só, bors

A besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés: A spenótot hagyjuk teljesen kiolvadni, ha szükséges, lecsöpögtetjük - ha friss spenótot használunk, akkor kissé összevágjuk, és 1 evőkanál olvasztott vajon megfonnyasztjuk.

A ricottát egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a tejszínt, simára keverjük, majd mehet bele a spenót, a finomra vágott bazsalikom, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 5 dkg reszelt sajt, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük.

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, alaposan összekeverjük, picit pirítjuk, majd szépen lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, és kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, és kevés szerecsendiót reszelünk hozzá.

A tésztának bő vizet forralunk, ha forr, alaposan sózzuk, majd a lasagne-lapokat beletesszük, és pár perc alatt előfőzzük, nem puhára, csak hogy könnyen tekerhető legyen - majd a sütőben fog teljesen megpuhulni, a töltelék és a mártás aromáit magába szívva. Leszűrjük, és folyó víz alatt leöblítjük.

Az összeállításhoz kevés besamelt öntünk egy sütőtál aljába, kanállal elsimítjuk, hogy mindenhova jusson. A lasagne-lapokat kiterítjük, egyenletesen beborítjuk a spenótos-ricottás töltelékkel, majd felcsavarjuk, és a sütőtálba rakosgatjuk. A tetejét egyenletesen meglocsoljuk a besamellel, megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

180 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Azon melegében tálaljuk!