Nagyon szeretem a kelt tésztával készült süteményeket, egyik legnagyobb kedvencem a gyümölcsízes bukta. De mivel szép szilvát sikerült vásárolnom, és ízre is nagyon finom volt, így azt gondoltam, ízes helyett sütök pár darab szilvás buktát.

Nálunk mindig siker a frissen kisült kelt tészta, minden formában szeretjük, de a békebeli bukta kétségtelenül mindent visz. Most friss gyümölccsel, mézédes és aromás szilvával készült lekvár helyett - senki nem panaszkodott, ráadásul ez az őszi gyümölcs igazán jó áron kapható.

Forrás:
Kard Éva

A pillekönnyű kelt tészta a szaftos fahéjas-szilvás töltelékkel szinte pillanatok alatt felére fogyatkozott. Langyosan a legfinomabb szerintem, de teljesen kihűlve is elfogyott az utolsó morzsája is.

Forrás:
Kard Éva

Szilvás bukta

Hozzávalók 8-10 darabhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 eevőkanál porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 8-10 db nagyobb szilva
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 8 dkg vaj a tepsi kikenéséhez és a bukta lekenéséhez

Elkészítés: A tésztához a kristálycukorral összekevert tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt, takarjuk le egy konyharuhával, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a porcukorral, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a meglangyosított tejszínt és a tojássárgát. Ezután ízlés szerint robotgéppel vagy kézzel addig dagasszuk a tésztát, míg elválik az edény falától. Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, szórjuk meg vékonyan liszttel, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

Közben a töltelékhez a szilvákat vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. A kristálycukrot keverjük össze az őrölt fahéjjal.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, majd vágjuk fel kb. egyforma darabokra. Ezután minden tészta közepére tegyünk egy teáskanálnyi fahéjas cukrot, helyezzünk rá egy-egy félbevágott szilvát, majd formázzuk meg a buktát.

A vajat olvasszuk fel, majd több mint a felével kenjük ki a tepsit. Ezután egymástól kicsit távolabb, helyezzük bele a buktákat, majd a maradék olvasztott vajjal kenjük le a tésztát. Ezután takarjuk le a tepsit egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára a buktákat - én légkeverésnél 170 fokon 30 percig sütöttem.

Langyosan, hidegen is finom, meghinthetjük kevés porcukorral is tálalás előtt - ellenállhatatlan!

Forrás:
Kard Éva