Írd be, mit keresel:

Gyors limoncello, ami egy nap alatt elkészül

A limoncello az olaszok egyik legnépszerűbb édes alkoholos itala, valószerűtlenül sárga, szinte világít, pedig teljesen természetes, a citrom héjábóloldja ki a színanyagot a szesz. Isteni finom felnőtt ital, ünnepi koccintanivaló, és gasztroajándéknak is tökéletes.

Cookta - 2018.10.31.
Gyors limoncello, ami egy nap alatt elkészül

Az olasz szigetek – Szicília, Capri és Szardínia -, valamint Nápoly környékének jellegzetes likőrkülönlegessége a limoncello, amit általában az étkezés végén és jól behűtve fogyasztanak, hogy segítse az emésztést, de egyébként aperitívként is remek. Házilag is egyszerűen elkészíthető, az egyetlen gond vele, hogy viszonylag hosszan, legalább 3 hétig kell érlelni, hogy az ízek, illatok és a gyönyörű szín kioldódjon a citromhéjból – kivéve ezzel a gyorsított technikával, amivel egy nap alatt kész a mesés itóka.

A gyors limoncellónak az a titka, hogy a vékonyan meghámozott és alkohollal felöntött citromhéjat lezárva jó meleg vízbe kell tenni, a melegnek köszönhetően az aromaanyagok gyorsabban kioldódnak a citromhéjból, mint szobahőmérsékleten. Mindenképpen érdemes kezeletlen vagy bio citromot használni a likőrhöz, alkoholként pedig a legegyszerűbben beszerezhető tömény a vodka, bár az eredeti 96 fokos tisztaszesszel készül hagyományosan, de vodkával is tökéletesen működik, és isteni finom a végeremény!

Gyors limoncello

Hozzávalók:

  • 8 bio vagy kezeletlen citrom
  • 5 dl vodka
  • 5 dl víz
  • 25 dkg cukor

Elkészítés: A citromokat meleg vízben alaposan megmossuk, majd megszárítjuk, és zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk úgy, hogy minél kevesebb fehér rész legyen rajta. Befőttesüvegbe tesszük, és felöntjük az alkohollal.

Egy fazékban bő vizet forralunk, majd a tűzről levéve hagyjuk 50-55 fokosra hűlni, amikor már épp bele tudjuk tenni a kezünket, akkor kb. elérte ezt a hőfokot. Beleállítjuk az üveget, letakarjuk egy konyharuhával, és egy pokróccal alaposan bebugyoláljuk, hogy tartsa a hőt. 4-5 órát hagyjuk így pihenni, de egy egész éjszaka még jobb.

Közben 5 dl vizet 25 dkg cukorral felforralunk, takarékra vesszük, és 10 percig gyöngyözve főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

A citromhéjat leszűrjük, üvegbe töltjük a cukorsziruppal együtt, alaposan összerázzuk, és már kész is a limoncellónk.

A citromhéjat ne dobjuk ki, hagyjuk leszáradni, majd hűtőbe téve tároljuk. Bármihez használhatjuk, amibe citromhéj kell – apróra vágva tehetjük süteménybe, ragulevesbe, rizottóba, teába ízlés szerint…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.