Hogy miért kell cékla a brownie-ba? Természetesen nem kell, a klasszikus brownie-ban nem szerepel semmiféle zöldség, de mivel a cékla édeskés, kiemeli a csoki aromáit és teltebbé, valamint szaftosabbá is teszi a tésztát, érdemes adni egy esélyt ennek az elsőre kicsit furcsának tűnő változatnak, ami kipróbált és működős, és garantálni tudjuk, hogy nagyon finom!

Ebben a sütiben minden benne van, ami egy klasszikus brownie-ban is, de kevesebb cukorral, vajjal és liszttel készül, mert ezek mindegyikét részben pótolni tudja a cékla, ami főzve, majd pürésítve kerül a tésztába, és teljesen eltűnik sütés közben! Ez a csodás gyökérzöldség édesíti és szaftosítja a tésztánkat, textúrát is ad neki, a csokoládé viszont teljesen átveszi fölötte az uralmat: senki nem fogja tudni kitalálni, milyen titkos alapanyaggal készült ez a brutálisan finom süti.

Ha van főtt vagy sült natúr céklánk, akkor gyorsan összedobható, ha nincs, akkor kicsit hosszadalmasabb, így viszont a cékla kicsöpögő levéből készíthetünk a tetejére egy kis pink mázat is, ha szeretjük...

Nagyon csokis brownie céklával

Hozzávalók:

  • 30 dkg cékla
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 5 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál vanília-kivonat
  • maréknyi mazsola vagy dió - opcionális
  • csipet só

A tetejére:

  • 5 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál a cékla főzőlevéből

Elkészítés: A céklát meghámozzuk, felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk a szűrőben lecsöpögni, a kicsöpögő levet felfogjuk.

A csokoládét felkockázzuk, és a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, egy csipet sót, a főtt céklát és a tojásokat, és botmixerrel az egészet simára pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a kukoricakeményítőt, a kakaóport, a sütőport és ha szeretjük, akkor a mazsolát vagy diót, és egy spatulával homogén tésztává összedolgozzuk.

A masszát sütőpapírral kibélelt - vagy kivajazott, lisztezett - kisebb tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 25-30 perc alatt tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni, közben a tetejére elkészíthetjük a mázat, 5 dkg porcukrot kevés céklalével elkeverve, amivel ízlés szerint megcsorgatjuk a tetejét tálalás előtt.