Írd be, mit keresel:

Pöttyöske, a soknevű régi csokis kedvenc

A pöttyöske igazi retró desszert, a népszerűségét is jelzi, hogy több neve is létezik, van, aki csokiszalámi, más keksztekercs néven ismeri, de az a lényeg, hogy egy nagyon egyszerű, bármiféle tervezés vagy rákészülés, sőt konyhai rutin nélkül is könnyen összedobható sütés nélküli finomság.

Cookta - 2023.11.16.
Pöttyöske, a soknevű régi csokis kedvenc

Ez a kekszdarabokkal pöttyözött csokis süti az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legsokoldalúbban variálható desszert, és valószínűleg mindannyiunk nagyijának kézzel írott szakácskönyvében van rá egy jól bevált családi változat. Van, aki csak kakaóporral készíti, más olvasztott csokival is gazdagítja, népszerű a rummal vagy a kávéval kicsit megbolondított pöttyöske, és a kekszdarabokon kívül is rengeteg finomság – olajos mag, csonthéjas vagy aszalt gyümölcs – kerülhet bele, de ha ezek nincsenek kéznél, az alapváltozat is mindig sikert arat.

A pöttyöske most kávés változatban készült, mandula és olvasztott csokoládé is került a masszába, nagyon finom ebben a formában, egyszerre puha és ropogós, frissentartó fóliába csomagolva a hűtőben hosszú ideig eltarthatjuk, így ha elkészítjük, napokig lesz nassolnivalónk, ha kicsit is uralkodunk magunkon, és nem faljuk faljuk fel egyszerre.

Csokis-kávés pöttyöske

Hozzávalók:

  • 25 dkg háztartási vagy vajas keksz
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 5 cl erős kávé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej
  • maréknyi héjatlan mandula

Elkészítés: A keksz felét apróra tördeljük, a másik felét egy késes robotgépben ledaráljuk. A csokit összetördeljük, és a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kávét és a tejet, és simára keverjük, majd a gőzről levéve hozzáadjuk a kakaóport, a porcukrot és a darált kekszet, és alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a darabolt kekszet és a durvára vágott mandulát.

Kicsit hűlni hagyjuk, majd egy kiterített frissentartó fóliára öntjük a masszát, hengerré formázzuk, feltekerjük, a végeit szorosan eltekerjük. Hagyhatjuk hengernek, vagy kicsit lenyomkodva formázhatjuk hasábbá is, és 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy kellően megdermedjen és összeálljon.

Tálalás előtt kb. 15 perccel kivesszük, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.