Az aranygaluska az egyik legnagyobb kedvenc, a klasszikus diós változat is az elmaradhatatlan baracklekvárral, esetenként vaníliasodóval, de érdemes variálni is, mert rengeteg lehetőséget rejt ez a gazdag kelt tésztával készülő desszert - érdemes kipróbálni almával és karamellszósszal, mert mennyei!

A házi kelt tészta a legjobb terápia a szomorkás és szürke, hűvös napok ellen, a tésztával való matatás, majd a sülés közben mindent betöltő fűszeres, vajas, élesztős illat tökéletes hangulatjavító, nem is beszélve a sütőből kikerülő foszlós és finom süteményről. Most az aranygaluskához hasonló mesés desszert készült, amibe darált dió helyett fahéjas alma került, méghozzá a tésztalabdák belsejébe, a tészta külsejére pedig olvasztott vaj és cukor, ami sülés közben megkaramellizálódik.

Aki szereti, ebbe az almás változatba is tehet diót, vagy akár darált mandulát, mogyorót, nem fogja elrontani, de anélkül is gazdag és nagyon illatos, főleg ha tálaláskor kínálunk még mellé egy kis vaníliasodót vagy házi karamellszószt.

Almás aranygaluska

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb alma
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Valamint:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • karamellszósz a tálaláshoz

Elkészítés: A tésztához az élesztőt, a cukrot és a langyos vizet egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, és 10 percet pihentetjük, hogy az élesztő kissé felfusson. Hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, egy csipet sót és a vaníliás cukrot, és elektromos robotgép dagasztókarjával ruganyos tésztává kidolgozzuk 5-6 perc alatt, majd gombóccá formáljuk, és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 45-50 percet kelesztjük.

Közben a töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, apróra kockázzuk, összeforgatjuk a fahéjjal és a cukorral.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, rúddá sodorjuk, 20 egyenlő darabra vágjuk, egyenként kicsit kinyújtjuk vagy kézzel kilapítjuk, fahéjas almát teszünk rá, a tészta széleit összecsípjük, és gombóccá formázzuk. Olvasztott vajjal kikent kb. 25 centis kapcsos tortaformába vagy kuglófformába rakosgatjuk az almás tésztagolyóbisokat, rétegenként lekenjük olvasztott vajjal és meghintjük cukorral, és letakarva még 30 percig kelesztjük.

170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 45 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni, karamellszósszal tálaljuk.