Írd be, mit keresel:

Ötfűszeres sült zöldségek mézzel és magokkal

A sült zöldség sokkal izgalmasabb tud lenni, mint sokan gondolják, csak fűszerezés és néhány apró plusz kell ahhoz, hogy ne csak egészséges és egyszerű legyen, de isteni finom is, ráadásul olcsó és kevéske munkával megszínesíti a tányérunk tartalmát.

Cookta - 2023.11.29.
Ötfűszeres sült zöldségek mézzel és magokkal

A téli édeskésebb ízű zöldségek egyik legegyszerűbb és legfinomabb felhasználási formája, ha sütőben megsütjük, mert az ízük koncentrálódik, kicsit karamellizálódnak, és nagyon jól passzolnak köretként húshoz, halhoz, sült sajthoz, de akár salátává is alakíthatóak. Már egy kis só, bors és pár csepp olívaolaj is elég ezekhez a tepsis finomságokhoz, de azért fűszerezéssel egész új szintre emelhetjük ezeket az egészséges zöldségeket.

Most cékla és sütőtök készült, kevés mézzel és magokkal, valamint kínai ötfűszer-keverékkel, ami egy csoda, és nagyon érdemes kipróbálni! Fantasztikusan izgalmas illata és aromája van, nagyon telt, kicsit téli és ünnepi hangulatú, készen kapható, és csillagánizs, fahéj, édeskömény, feketebors és szegfűszeg őrleményéből áll, kicsit édeskés hatású, így nagyon jól passzol süteményekhez, édeskés zöldségből készülő fogásokhoz, krémlevesekhez is, és teljesen új ízeket fedezhetünk fel vele – akár elsőként ezzel a sült zöldséggel.

Ötfűszeres sült zöldségek mézzel és magokkal

Hozzávalók:

  • 2 közepes cékla (kb. 30 dkg)
  • 40 dkg sütőtök
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál kínai ötfűszer-keverék
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, kisujjnyi csíkokra vágjuk, és egy sütőpapírral fedett tepsire öntjük. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük az ötfűszer-keverékkel, meglocsoljuk az olívaolajjal és a mézzel, és alaposan összeforgatjuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20 percet sütjük, majd meghintjük a szezámmal és a napraforgómaggal, és még 5 percre visszatoljuk, hogy egy picit a magok is megpiruljanak.

Azonnal tálaljuk köretnek, kis balzsamecettel meglocsolva salátának is tökéletes.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.