Írd be, mit keresel:

Melengető zabkása krémesen, téli fűszerekkel

A csípősen hűvös reggeleken nincs jobb napindító, mint egy adag melengető és krémesre főtt zabkása, amit néhány fűszerrel igazán illatossá és olyan finommá tehetünk, mintha desszert lenne. Az ünnepi süteményekhez úgyis szükségünk lesz gyömbérre, fahéjra, kardamomra, nyugodtan csípjünk le belőlük a reggeli zabkásához!

Cookta - 2023.12.03.
Melengető zabkása krémesen, téli fűszerekkel

Nem tart semennyivel hosszabb ideig, és nem is bonyolultabb, ha néhány fűszerrel feldobjuk a reggeli zabkásánkat, viszont a különbség magáért beszél, és persze érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a fahéj, a gyömbér és a kardamom is melegítő hatású fűszerek, és még az anyagcserére is jó hatással vannak, kissé felpörgetik.

A fűszereknek köszönhetően kevesebb édesítő is elég bele, mert mindegyiknek van természetes édeskés aromája, és hogy még tartalmasabb, laktatóbb és krémesebb legyen, a zabkását gazdagíthatjuk egy kevés chia maggal. Itt most extraként egy kis mazsola is került bele, a tetejére pedig alma és dió,tényleg olyan finom, mint egy süti, és tényleg pár perc alatt elkészül.

Selymes zabkása téli fűszerekkel

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 dl zabpehely
  • 4 dl (növényi) tej
  • 1 evőkanál chiamag
  • 2 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 hüvely kardamom
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1 alma
  • kevés dió a tetejére

Elkészítés: A zabpelyhet, a chiamagot, a fűszereket – a kardamomhüvelyt kés fokával érdemes megroppantani – és a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a mazsolát, átkeverjük, és tűzre téve felforraljuk, majd közepesre mérsékeljük a lángot, és időnként megkeverve 5 perc alatt krémesre főzzük. Közben az almát kicsumázzuk és felkockázzuk, a diót durvára vágjuk.

Ha a folyadék nagy részét felvette a zabpehely és a chia, a tűzről levéve ozzáadjuk a juharszirupot vagy a mézet, átkeverjük. Azonnal tálaljuk a friss almával és a dióval.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.