A szürke és hűvös napokon a legjobb egy melengető, fűszeres, szaftos egytálétel, aminek már az illatai melegséggel töltik el az embert. Ez az édesburgonyás-húsos, marokkói recept alapján készült, kis aszalt sárgabarackkal és fűszerekkel megbolondított ragu éppen ilyen, és különlegessége ellenére az elkészítése is nagyon egyszerű.
Aki szereti az édes-sós párosítást és a kicsit egzotikusabb ízvilágot, annak kedvence lesz ez a fantasztikusan fűszeres és nagyon harmonikus, ugyanakkor izgalmas marokkói tajine (ejtsd: tazsin), ami ezúttal édesburgonyával és aszalt sárgabarackkal készült. A tajine egyébként egy gazdag húsos-zöldséges egytálétel, amit leggyakrabban valamilyen aszalt gyümölccsel is kiegészítenek. Rengeteg változata létezik, gyakorlatilag bármilyen zöldség-hús kombinációjával működik, mindig szaftos és fűszeres, és kuszkusszal tálalják.
Ez az édesburgonyás változat nagyon finom és illatos, igazi lélekmelengető fogás hűvös napokra, a hús - ami lehet bárány, borjú, de akár pulyka is - omlósra, a zöldség krémesre fő benne, ráadásul igazán kevés dolgunk van vele, mégis egy különlegesebb fogást tálalhatunk.

Marokkói édesburgonyás ragu
Hozzávalók:
- 60 dkg bárány- vagy borjúhús, esetleg pulykacomb
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg édesburgonya
- 10-12 aszalt sárgabarack
- 1 paradicsom
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- fél csokor koriander vagy petrezselyem
- 2 evőkanál olívaolaj
- diónyi vaj
- só, bors
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a húst felkockázzuk. A vajat és az olívaolajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a kurkumát, az őrölt köményt és a gyömbért, átkeverjük, majd a húst is hozzáadjuk, kevergetve 4-5 percet pároljuk. Közben felkockázzuk a paradicsomot, ezt is hozzáadjuk a fél csokor petrezselyemmel vagy korianderrel együtt, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 2 dl vízzel. Ha felforrt, takarékra vesszük, és fedő alatt kb. 30 percet főzzük.
Közben meghámozzuk az édesburgonyát, felkockázzuk. A húsos raguból eltávolítjuk a zöldfűszert, hozzáadjuk az édesburgonyát és az aszalt barackot, meghintjük a fahéjjal, ha kell, még kis vizet adunk hozzá, átkeverjük, és fedő alatt kb. 15 perc alatt készre főzzük, míg az édesburgonya puhára fő, aszósz pedig besűrűsödik.
Azon melegében tálaljuk, kuszkuszt - vagy akár bulgurt, rizst - kínálhatunk mellé.
