Omlós és szaftos, jó csokis és tejtermék nélkül készül ez a brownie, vaj helyett mogyoróvajjal, és sült, pépesített édesburgonya a fő alapanyaga, ami teljesen észrevétlenül eltűnik a tésztába, de nagyon jó állagot ad neki, nem mellesleg egészségesebb is, mint a klasszikus változat. Bár nem tipikus karácsonyi süti, senki nem fogja bánni, ha kerül belőle az ünnepi asztalra...

Csak növényi alapanyagokkal készül ez az isteni brownie, puha és szaftos, nagyon csokis, kevesebb cukor kell hozzá, mint a normál változathoz, köszönhetően a benne lévő édesburgonyának, sülés közben karamellizálódik és finom édesre sül, és a süti állagának is nagyon jót tesz.

Az édesburgonya sütését leszámítva gyorsan és egyszerűen összeállítható, de ha időt és energiát akarunk spórolni, akkor mikróban is megsüthetjük (részletek a receptben), majd a héjából kikaparva egyszerűen pürésítjük. Természetesen nemcsak karácsonyra készülhet, de ilyenkor háromszögekre vágva kidekorálhatjuk cukorgyöngyökkel, cukormázzal cuki kis karácsonyfáknak.

Karácsonyi brownie édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 25 dkg édesburgonyapüré - héjában sütve, meghámozva, pürésítve
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg mogyoróvaj
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipet só
  • zöld dekorcukor és cukorgyöngyök a tetejére

Elkészítés: Az édesburgonyát megmosva, egészben, héjastul 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt puhára sütjük, vagy megszurkálva, mikróban 2 x 5 perc alatt 850 Watton is készíthetjük, majd ha kicsit kihűlt, meghámozzuk, 25 dkg-ot kimérünk, késes robotgépbe tesszük a mogyoróvajjal együtt, és simára, krémesre mixeljük.

Az étcsokit felaprítjuk, és mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük, közben a száraz alapanyagokat - a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a mézeskalácsos fűszert és egy csipet sót - összekeverjük. Az édesburgonyás mixet az olvasztott csokihoz adjuk a vaníliával együtt, egy spatulával simára keverjük, majd a száraz anyagokat is hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk.

Sütőpapírral bélelt vagy kevés olajjal kikent 23 centis kerek tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 170 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, cikkekre vágjuk, és zöld dekorcukorral és cukorgyöngyökkel díszítjük, fatörzs és fogóka gyanánt hurkapálcát vagy szívószálat szúrhatunk bele.