Írd be, mit keresel:

Karácsonyi brownie egészségesebben, édesburgonyával

Omlós és szaftos, jó csokis és tejtermék nélkül készül ez a brownie, vaj helyett mogyoróvajjal, és sült, pépesített édesburgonya a fő alapanyaga, ami teljesen észrevétlenül eltűnik a tésztába, de nagyon jó állagot ad neki, nem mellesleg egészségesebb is, mint a klasszikus változat. Bár nem tipikus karácsonyi süti, senki nem fogja bánni, ha kerül belőle az ünnepi asztalra...

Cookta - 2023.12.21.
Karácsonyi brownie egészségesebben, édesburgonyával

Csak növényi alapanyagokkal készül ez az isteni brownie, puha és szaftos, nagyon csokis, kevesebb cukor kell hozzá, mint a normál változathoz, köszönhetően a benne lévő édesburgonyának, sülés közben karamellizálódik és finom édesre sül, és a süti állagának is nagyon jót tesz.

Az édesburgonya sütését leszámítva gyorsan és egyszerűen összeállítható, de ha időt és energiát akarunk spórolni, akkor mikróban is megsüthetjük (részletek a receptben), majd a héjából kikaparva egyszerűen pürésítjük. Természetesen nemcsak karácsonyra készülhet, de ilyenkor háromszögekre vágva kidekorálhatjuk cukorgyöngyökkel, cukormázzal cuki kis karácsonyfáknak.

Karácsonyi brownie édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 25 dkg édesburgonyapüré – héjában sütve, meghámozva, pürésítve
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg mogyoróvaj
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipet só
  • zöld dekorcukor és cukorgyöngyök a tetejére

Elkészítés: Az édesburgonyát megmosva, egészben, héjastul 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt puhára sütjük, vagy megszurkálva, mikróban 2 x 5 perc alatt 850 Watton is készíthetjük, majd ha kicsit kihűlt, meghámozzuk, 25 dkg-ot kimérünk, késes robotgépbe tesszük a mogyoróvajjal együtt, és simára, krémesre mixeljük.

Az étcsokit felaprítjuk, és mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük, közben a száraz alapanyagokat – a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a mézeskalácsos fűszert és egy csipet sót – összekeverjük. Az édesburgonyás mixet az olvasztott csokihoz adjuk a vaníliával együtt, egy spatulával simára keverjük, majd a száraz anyagokat is hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk.

Sütőpapírral bélelt vagy kevés olajjal kikent 23 centis kerek tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 170 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, cikkekre vágjuk, és zöld dekorcukorral és cukorgyöngyökkel díszítjük, fatörzs és fogóka gyanánt hurkapálcát vagy szívószálat szúrhatunk bele.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.