A lazac egyik legjobb választás az ünnepi asztalra, főleg akkor, ha valami finom, de nem macerás fogásra vágyunk. Nem kell órákat pepecselni vele, gyorsan kész van, és egy kicsit különlegesebb fűszerezéssel tényleg fantasztikus.

Szaftos, omlós, pikáns és isteni illata van ennek a gyömbéres lazacnak, nagyon egyszerű és kevés munkával készül, mégis tombolnak benne az ízek. A szálkátlan halfilét először serpenyőben kicsit elő kell sütni, majd az aromás, narancslével, szójaszósszal, mézzel, kis fokhagymával és hagymával összeforralt szósszal a sütőbe dobni rövid időre, míg omlósra sül, és a hal húsát átjárják az izgalmas ízek és illatok.

Akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt még egy kis friss, aprított bazsalikommal meghintjük, ez egy kis frissességet ad az édeskés és pikáns lazacnak - mellé egy krémes krumplipüré és némi saláta, több nem is kell, a fűszeres szósszal sült lazacnak kell főszerepben lennie!

Gyömbéres lazac

Hozzávalók:

  • 4 szelet kb. 20 dkg-os lazacfilé
  • jó diónyi gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fel salottahagyma
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • fél narancs leve
  • 1 teáskanál méz
  • 2 evőkanál olaj
  • friss bazsalikom
  • só, bors

Elkészítés: A gyömbért, a fokhagymát és a salottahagymát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, és 2 evőkanál felforrósított olajon egy kisebb lábasban 1-2 perc alatt kicsit üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a szójaszószt, a narancs kifacsart levét és a mézet, és összeforraljuk, amíg egy picit sűrűsödni, sziruposodni kezd, majd félretesszük.

Közben a lazacfiléket sózzuk, borsozzuk, és felforrósított serpenyőben, zsiradék nélkül oldalanként 3-4 percet sütjük, majd áttesszük egy sütőtálba, egyenletesen meglocsoljuk a gyömbéres szósszal, és 180 fokos sütőbe toljuk 12-15 percre.

Azonnal tálalhatjuk friss bazsalikommal meghintve, ízlés szerint krumplipürét, párolt vagy sült zöldséget, salátát kínálhatunk mellé.