Egyes felmérések szerint hazánkban évente 50 000 forintnyi élelmiszert dobunk a kukába háztartásonként, ami őrült pazarlás - a pénztárcánknak és a bolygónknak is sok, és egy kis odafigyeléssel ez minimálisra csökkenthető. Az év végi időszakban pedig kiemelten jellemző, hogy többet vásárolunk és főzünk, mint amennyit megeszünk, és az ételek tetemes része megy a pocsékba és a kukában végzi.

Az embernek fáj a szíve, ha ételt kell kidobnia, viszont sokszor szembesülünk vele, hogy kicsit túlgondoltuk a menüt és a mennyiségeket, főleg karácsony téján, mert tökéletes, bőséges, gazdag ünnepi menükkel szerettük volna kényeztetni szeretteinket. Szerencsére a mélyhűtő sok esetben segít, hogy ezeket egy későbbi időpontra elrakjuk, de más megoldások is vannak - kreatívan vagy éppen jótékonyan.

Sajnos sokan nélkülöznek, a maradékaink nekik kimondottan jól jöhetnek. Kitehetjük dobozba csomagolva rászorulóknak, felcímkézve, mi van benne és mikor készítettük, elvihetjük hajléktalanoknak, de budapestieknek a 8 éve működő Morzsaparti is szuper megoldás lehet, hogy a maradékaink újrahasznosuljanak, és jót is cselekedjünk egyszerre.

De a maradékok ezen felül is jól újragondolhatóak, mert eredeti formájukban már kicsit unalmassá váltak. A húsételek általában jól fagyaszthatók, a töltött káposzta az erkélyn vagy a hűtőben is jól eláll még napokig, az egyben sült pulyka vagy csirke maradékait pedig egy kis friss vagy maradék párolt képosztával, majonézzel elkevert joghurttal könnyedén salátává alakíthatjuk. Egy kevés gránátalmamaggal, dióval vagy pekándióval, mandulával meghintve még ünnepivé is varázsoljuk, senki nem fogja benne felismerni a karácsonyi maradékot!

A maradék főtt krumplit vagy krumplipürét se dobjuk ki - igazán csak frissen finom, de nagyon jól felhasználható a későbbiekben is, receptöteleteinket itt találjátok >>

Sütifronton is hajlamosak vagyunk elszállni, és nem fogy el minden mindig, a szikkadt, már nem túl csábító édes falatok, amelyekre annyi időt és energiát áldoztunk, mehet az ebeknek. Hogy ne így legyen - készíthetünk belúlül sütinyalókát, ami szuper maradékmentés, és még a szilveszteri bulit is feldobhatja!