Írd be, mit keresel:

Almás-répás lencsesaláta pikánsan, mézes-mustáros öntettel

A lencsével egész évben kissé mostohán bánok, nagyon ritkán főzök, pedig szeretjük is levesnek, főzeléknek, de szerintem ezzel hasonlóan van mindenki. Újévkor viszont elmaradhatatlan a lencse, amiből most salátát készítettem - nagyon jól passzol sült hús mellé köretnek, de csak úgy magában is nagyon finom.

Cookta - 2024.01.01.
Almás-répás lencsesaláta pikánsan, mézes-mustáros öntettel

A lencse itthon klasszikusan levesnek és főzeléknek készül, de szerintem salátának is remek, kiadós, laktató, ízletes és egyszerű… A lencséhez most került még sárgarépa és alma, majd egy mézes-mustáros dresszinggel öntöttem le. Egyszerre friss és üde, kellemesen pikáns, én nagyon szeretem csak úgy magában, hús nélkül is. 🙂

Forrás: Kard Éva

A lencsét és a sárgarépát előzőleg megfőztem, majd utána került hozzá az apróra vágott roppanós alma. Érdemes tálalás előtt pár órával már összeállítani a salátát, így az ízek kellően összeérnek, és nagyon jól illik majd az újévi malacsült mellé – de szerintem máskor is érdemes elkészíteni.

Forrás: Kard Éva

Almás-répás lencsesaláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 édes alma
  • 1 db babérlevél
  • 1 teáskanál só
  • Az öntethez:
  • 4-5 evőkanál méz
  • 1/2 citrom leve
  • csipet só
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 2 teáskanál magos dijoni mustár
  • 3 evőkanál mogyoróolaj vagy olívaolaj

Elkészítés: A lencsét pár órára áztassuk be hideg vízbe, majd szűrjük és öblítsük le, majd öntsük fel bőven vízzel, sózzuk, és tegyük bele a babérlevelet. Főzzük puhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen. Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük!

A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony, kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.

Az almát pucoljuk meg, vágjuk fel vékony cikkekre, majd kisebb kockára, csepegtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.

Az öntet hozzávalóit keverjük össze. Közben kóstoljuk, és ha szükséges, ízlés szerint adhatunk hozzá még mézet, citromlevet.

A teljesen kihűlt lencséhez adjuk hozzá a sárgarépát és az almát, keverjük, forgassuk össze. Öntsük rá az öntetet, és óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálaláskor ízlés szerint kínáljuk sült húsok mellé, de csak úgy magában fogyasztva is nagyon finom.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.