Írd be, mit keresel:

5 gasztrotrend, amire 2019-ben nagy eséllyel számíthatunk

A francia női magazin kulináris kiadványa, az ELLE a table idén is összegyűjtötte, milyen gasztrotrendek várhatók a 2019-es évben, és bár ez nyilván az ő táplálkozási szokásaikra értendő elsősorban, ezek azért hatással vannak más konyhákra is, így érdemes meglesni, mert hamarosan nálunk is trend lehet belőle...

Cookta - 2019.01.02.
5 gasztrotrend, amire 2019-ben nagy eséllyel számíthatunk

1. Kézműves pékségek

A sztárszakácsok és sztárcukrászok után idén a pékek folytathatják a "gasztroforradalmat", ugyanis egy új generáció jelent meg, akik a klasszikus és békebeli készítési módhoz visszatérve, a különféle adalékanyagokra nemet mondva, hosszú érleléssel, kelesztéssel, minőségi alapanyagokkal dolgozva készítik a kenyereket és péksüteményeket. Ez a tendencia egyébként nálunk is megjelent, és bár még nem sok tényleg kézműves hazai pékség van, de határozottan elindult itthon is valami ezen a vonalon.

2. Alkoholmentes koktélok

Míg az elmúlt években a különféle fröccsök, spritzek és pezsgős italok voltak a népszerűek, idén az alkol nélkül készülő, kifinomultabb koktélok sikerére számítanak, különlegesebb gyümölcsökkel, herbateákkal és szirupokkal, az egészségesebb életmód jegyében. A franciák és a bor, illetve pezsgő kapcsolatát ismerve ez elég váratlan fordulat lenne, ahogy egyébként nálunk is…

3. Bélflórabarát táplálkozás

Az egészségtudatos életmód és táplálkozás egyre központibb szerepet kap az életünkben, évről évre egyre többen tesznek valamit ez egészségükért. A bélrendszer közel 8 méter hosszával a legnagyobb szervünk, egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban van és milyen táplálékkal adunk neki munkát. A bélflóránk sokkal fontosabb, mint amennyi figyelmet szentelünk neki. Giulia Enders: Bélügyek – A belek csodálatos világa és a jó emésztés című bestseller kötete tavaly robbant a franciáknál mintegy 1,2 milliós példányszámmal – nálunk is megjelent a Park Kiadónál -, és egyre több szakember és dietetikus tartja fontosnak a könyv nyomán, hogy az emésztőrendszert segítő bélflórabarát étkezést kövessük.

Objektum doboz

4. Még több kézműves, még több helyi

A minőségi áruk iránti igény már néhány éve megjelent a prémium termékeknél, a kézműves és helyi, kisebb termelőknél készülő sörök, borok és sajtok után húsfélék – kolbászok, pástétomok, szalámik és felvágottak -, a lekvárok, de még müzlik és granolák terén is. Már nálunk is rendelhető hazai forrásból olyan müzli, aminek az összetevőit mi magunk állítjuk össze online, azt pakolunk bele, amit csak szeretnénk, és bekerve postázzák, vagyis ez a gasztrotrend már nálunk is elkezdődött…

5. Az ázsiai konyha tovább hasít

A keleti gasztonómia az elmúlt években hihetetlenül terjedni kezdett nálunk is – lépten-nyomon találunk thai, japán helyeket is a teljesen szokványossá vált kínaik mellett, de vietnámi és indonéz éttermek is megjelentek, a hummuszbárokról nem is beszélve. A többnyire frissen készülő, egészséges alapanyagokat használó és izgalmas fűszerekkel kombináló helyek sikere nem is kétséges, és remek alternatíva, hogy színesebbé tegyék étkezésünket. Mi legalábbis örülünk neki!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.