Írd be, mit keresel:

Rösti serpenyősen, ropogósra sütve

A röstit a legtöbben rösztiként ismerik, de az eredeti svájci változat, ami igazi nemzeti ételnek számít, nemcsak s-sel íródik, de így is ejtik. Liszt és tojás nélkül készül, ellentétben a nálunk ismert krumplilepényekkel, és egyszerűsége ellenére isteni finom, olcsó és nagyon laktató fogás, ami akár főételként is megállja a helyét.

Cookta - 2024.01.05.
Rösti serpenyősen, ropogósra sütve

A klasszikus rösti serpenyőben, egyben sül, csak krumpli, só, bors és némi zsiradék kell hozzá, kívül ropogósra és aranybarnára, belül puhára és krémesre sül. Bár nagyon egyszerű, a svájciak szerint azért van néhány titka a készítésének, ilyen például a lisztesebb, magas keményítőtartalmú burgonya, amit előző nap főznek meg, de csak félpuhára, majd hagyják teljesen kihűlni, és egy éjszakát pihentetik, így az állaga kicsit megszikkad, és így lesz tökéletes a röstihez. A pihentetett krumplit nagyobb lyukú reszelőn kell lereszelni, lehetőleg hosszabb szálakra, majd ízlés szerint vajon vagy kacsazsíron megsütni jól lenyomkodva, hogy lepénynek összeálljon.

A natúr változat mellett természetesen léteznek változatok, például a krumpli mellé vékony karikákra vágott póréhagyma vagy apróra vágott húsos szalonna kerül, de a reszelt sajttal gazdagított változat is nagyon népszerű, attól függően, hogy köretnek vagy önmagában fogyasztják, például egy jó adag saláta kíséretében.

Serpenyős rösti

Hozzávalók:

  • 1 kg lisztes krumpli
  • 3 vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • reszelt szerecsendió
  • só, bors
  • fél csokor petrezselyem
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A krumplit megmossuk, és héjában félpuhára főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni, még jobb, ha előző nap ezt elkészítjük. Lehúzzuk a héját, és durva reszelőn lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá, és összeforgatjuk.

Egy nagyobb serpenyőben a vaj 2/3 részét felolvasztjuk 1 evőkanál olajjal, ráöntjük a reszelt krumplit, és egy falapáttal 3-4 percig kicsit kevergetjük, majd jól lenyomkodjuk a tetejét, illetve körben a peremét is, hogy minél tömörebb legyen. Közepes lángon 10 percig sütjük, majd egy nagy tányért borítunk rá, egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk. A maradék vajat és olajat a serpenyőbe tesszük, ha felolvadt, a tányérról óvatosan visszacsúsztatjuk a krumplilepényt a serpenyőbe, és még 8-10 percig sütjük, hogy ez az oldala is jól megpiruljon.

Közben a fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, a tejfölhöz adjuk egy kis sóval, kikeverjük.

A röstit finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, és cikkekre vágva tálaljuk a fokhagymás tejföllel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.