Írd be, mit keresel:

Karamellás madártej, a selymesen csábító desszert

A madártej igazi kényeztető desszert, ami klasszikusan vaníliával készül, de érdemes rajta egy kicsit csavarni, és karamellás változatban kipróbálni. Valójában csak annyi a különbség, hogy a cukor kicsit megpirítva kerül bele, de épp ettől lesz mennyei!

Cookta - 2022.02.23.
Karamellás madártej, a selymesen csábító desszert

Selymesen lágy, krémes tejsodó, rajta könnyű kis pamacsfelhőkkel – lehetetlen ellenállni a madártejnek, főleg ennek a karamellás változatnak. Az olvasztott, kissé pörkölt cukor illata és aromái egészen megbolondítják a békebeli madártejet, és az elkészítése sem sokkal bonyolultabb, hiszen a cukor pár perc alatt megkaramellizálódik. 

A hab a bombabiztos forrázós, nem pedig a főzős módszerrel készült, így sokkal egyszerűbb és gyorsabb, és garantáltan nem esik össze, ez jól látszik a fázisfotóinkon is. Próbáljátok ki!

Karamellás madártej

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 1 l tej
  • 15 dkg cukor
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1 rúd vanília
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 5 dkg cukorral simára és habosra keverjük, majd a lisztet és 1 dl tejet hozzáadunk, elkeverjük. A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, és a maradék tejjel lábasba tesszük, felforraljuk. Közben a maradék 10 dkg cukrot egy serpenyőben karamellizálunk, amikor már illatos és szép aranybarna, akkor a forró vaníliás tejhez adjuk. A forró tejből 2 merőkanálnyit a cukros tojássárgához adjuk, elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a tejbe, és takarékon, folyamatosan kevergetve néhány percet főzzük, amíg sűrűsödni kezd, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval és 1 csomag vaníliás cukorral jó kemény habbá verjük. Egy vízforralóban vagy lábasban 1,5 liter vizet felforralunk, egészen addig, míg zubog, majd lassan, egyenletesen, körkörösen a tojáshabra öntjük, majd 2-3 percet pihentetjük, amíg a forró gőzben megfő a hab. Ezután evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle a madártej tetejére.

Hűtőbe rakjuk, jól lehűtjük, tálkákba vagy kelyhekbe merve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.