A kurkuma csodálatos hatásait évszázadok óta ismerik, Indiában és Nepálban legalábbis, ahol napi 1 kávéskanálnyit javasolnak belőle az egészség megőrzéséért, a szellem frissességéért és a lélek harmóniájáért. Néhány éve nagyon felkapott lett Európában is, mégpedig a kurkumával készülő úgynevezett aranytejnek köszönhetően. Mi most egy kicsit továbbgondoltuk, és egy könnyű, krémes, mindenmentes és isteni zöldségleves lett belőle.

A kurkumának kutatásokkal igazolt gyógyhatásait a benne lévő kurkuminnak köszönhetjük, kiváló agyserkentő, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, sok antioxidánst tartalmaz, segíti a vérkeringést és az emésztést, nem mellesleg nagyon finom. Kurkuminnal egyébként különféle táplálékkiegészítőket is készítenek és forgalmaznak, de miért kapszulásan szedjük, ha fűszerként is bevethető?

Az emlegetett varázsitalba, az aranytejbe gyömbér és kókusztej társaságában kerül, némi édesítővel kiegészítve, a levesünkben viszont zöldségekkel és üvegtésztával kombináltuk, így tartalmas, de könnyű, nagyon aromás és egészséges melengető napsárga finomság kerekedett belőle. Csupán hagyma, zellerszár, sárgarépa és egy kis édesburgonya elég volt hozzá, de ízlés és kínálat szerint bármilyen más zöldséggel gazdagítható. 

Nem tilos bele egyébként falatnyi darabokra vágott csirkemellet vagy tengeri halat tenni sem, úgy is nagyon finom lesz!

Kurkumás-kókusztejes zöldségleves üvegtésztával

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 közepes édesburgonya
  • 4 szál angolzeller vagy szárzeller
  • 2 szál sárgarépa
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos teáskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál kínai 5fűszer keverék
  • 7 dkg üvegtészta
  • 2 dl kókusztejszín
  • 1 evőkanál olaj vagy kókuszzsír
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szálasra vágjuk, az édesburgonyát felkockázzuk, a szárzellert felszeleteljük, a répát felkarikázzuk. A megtisztított fokhagymát és gyömbért apróra vágjuk.

A zsiradékot egy wokban vagy fazékban felforrósítjuk, és az összes előkészített alapanyagot belerakjuk, 3-4 percig kevergetve pirítjuk, hozzáadjuk a kurkumát és az 5fűszer keveréket, átforgatjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. Forrás után lejjebb vesszük a tüzet, és lefedve 10 percig főzzük.

Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet és az üvegtésztát, de ezekkel már nem főzzük, hanem lefedve pihentetjük 5 percet, hogy a tészta kellően megpuhuljon.

Azonnal tálalhatjuk, megszórhatjuk egy kis friss korianderrel, vagy megcsepegtethetjük egy kis citrommal, ízlés szerint.