A közös főzés jó kaland tud lenni, gondoljunk csak a nyári kerti partikra, amikor a férfiak lelkesen sütik a húsokat, a nők pedig a köreteket, salátákat. Ezt a hangulatot a konyhában is felidézhetjük, és akár kettesben vagy társaságban, közösen is készíthetünk egy nyáridéző saslikot - serpenyőben.

A grillnyárs nagyon jó találmány, mert egyszerű, változatosan variálható, alakbarát változatban is készíthető, és rövid pácolással is nagyon finom, fűszeres és egészséges fogás kerekíthető belőle, a falatnyi darabokra vágott alapanyagok pedig pár perc alatt átsülnek. A nyársnak elsődlegesen az a funkciója, hogy a grillen könnyen lehessen forgatni a sülő saslikot, ami persze a serpenyés változatnál is jól jön, de nem mellékes az sem, hogy így mutatós és könnyen kezelhető ételt kapunk.

A nyársakhoz bármilyen húst és zöldséget választhatunk, csak arra ügyeljünk, hogy ezek nagyjából egyszerre süljenek át. Most csirkemell és húsos paprika került először a pácba, majd a saslikba, de ízlés szerint gomba, cukkini, hagyma is kerülhet rá, ezekkel is igazán alakbarát és könnyű grillnyársat kapunk, ami egy pohár fehérborral ideális "édeskettes" vacsora lehet.

Serpenyős grillnyárs

Hozzávalók 2 személynek:

  • 2 csirkemellfilé
  • 1 nagy vagy 2 kisebb kalifornia vagy más húsos paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1 kis ág rozmaring
  • 1 húsleveskocka
  • 1/2 dl fehérbor
  • fa grillpálcák

Elkészítés: A fa grillpálcákat egy kisebb sütőtálba tesszük, meglocsoljuk a fehérborral, így megszívják magukat, nem égnek meg, és ízesítik is majd a nyársakat. Félretesszük 1 órára.

A húst falatnyi darabokra felkockázzuk, a húsos paprikát kicsumázzuk, és hasonló méretűre vágjuk.

A páchoz az olívaolajat, a fehérborecetet, az oregánót és a száráról lecsípkedett rozmaringot egy késes robotgépbe tesszük, hozzámorzsoljuk a leveskockát, és krémesre pépesítjük, amíg a fokhagyma teljesen eltűnik benne, majd a hússal és a paprikával egy keverőtálba tesszük, és hűtőben legalább 1 órát érleljük.

Sütés előtt a húsfalatokat és a paprikákat felváltva a beáztatott pálcákra húzzuk, és jól felforrósított száraz serpenyőben 6-8 perc alatt megsütjük őket, időnként megforgatva.

Ízlés szerint kenyérrel vagy pitával, fűszeres majonézzel vagy más szósszal, esetleg salátával vagy sült krumplival is fogyaszthatjuk.