A portugál konyha egyik jellegzetes étele a bola de carne, ami egyfajta húsos kenyér, és nagyon praktikus fogás. A leggyakrabban többféle hússal készül, ideális szendvics helyett uzsonnára, piknikre, vendégvárónak is tökéletes, vagy salátával akár főételnek is remek.

Vajjal és olívaolajjal gazdagított kevert kelt tészta az alapja a portugálok kedvenc húsos süteményének, ami nagyon egyszerűen és változatosan készíthető. A tészta egyetlen edényben kikeverhető, dagasztani és formázni nem szükséges, és egy kis pihentetés után már süthető is. Könnyű, puha és illatos, sokáig friss marad, de akár újra is melegíthető, ha valaki úgy jobban kedveli. 

Rengeteg fajtája van, általában 4-5 féle füstölt és főtt hús kerül bele apróra kockázva, így minden falatjába jut belőle bőven, és ízlés szerint kolbásszal, szalámival is készülhet, így ideális maradék felvágottak, húsáruk megmentésére is.

Bola de carne - portugál húsos pite

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 tojás + 1 a lekenéshez
  • 25 dkg sonka, füstölt tarja vagy bacon - akár vegyesen
  • só, bors

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, elkeverjük, és 10 percet pihentetjük. Közben a tojásokat egy tálba felütjük, sózzuk, borsozzuk, elektromos robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olívaolajat, ezzel tovább verjük, majd az élesztős tejet is hozzákeverjük. Ezután 3 részletben hozzákeverjük a lisztet.

A húsféléket apróra kockázzuk, és beleforgatjuk a tésztába, majd kikent, lisztezett tepsibe öntjük, és 30 percet kelni hagyjuk, majd megkenjük felvert tojással.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 35-40 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd langyosan vagy hidegen, szeletelve tálaljuk.