Írd be, mit keresel:

1 linzertésztarecept, 3 aprósütemény – gluténmentesen

A linzertésztából készülő aprósütemények megunhatatlanok, készülhet belőle lekvárral töltött koszorú, isler vagy akár kis kifli is. Szerencsére azoknak sem kell lemondaniuk erről a finomságról, akik gluténérzékenyek, mutatunk is hozzá egy tökéletes tésztareceptet – rizsliszttel.

Cookta - 2024.02.25.
1 linzertésztarecept, 3 aprósütemény – gluténmentesen

Minden liszt másképp viselkedik, így sajnos nem helyettesíthető automatikusan egyik a másikkal, főleg nem a süteményekben. Sokféle alternatívából választhatnak ma már a gluténérzékenyek, de sok alternatív lisztnek van valamilyen kicsit karakteresebb íze. A rizsliszt viszont ugyanolyan semleges ízű, mint a búzaliszt, így a klasszikus aprósüteményekhez nagyon jól használható.

Forrás: Putóczki Gáborné

Aki nemcsak gluténmentesen készítené, hanem állati alapanyagoktól mentesen, úgy, hogy a vegán étrendbe is beilleszthető legyen, a vaj helyett használhat margarint. Arra viszont érdemes ügyelni, hogy a zsiradék mindenképpen jó hideg legyen, mert a jó linzer záloga, hogy fagyos vajjal, margarinnal dolgozunk, gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze az alapanyagokat, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg, mert akkor sajnos szalonnás lesz a tészta, és kemény. Ha biztosra akarunk menni, akkor a hideg zsiradékot egy vastagabb sajtreszelőn reszeljük a liszthez, így könnyen és gyorsan tudunk majd dolgozni a tésztával.

Az alábbiakban egy tésztából 3-féle aprósüti készül, mindegyik kicsit más – köszönhetően a csokinak, a különféle lekvároknak és a formáknak. Ideális vendégvárónak, ajándékba, ünnepi alkalomra, de mivel sokáig eláll, akár csak úgy, a mindennapi délutáni kávénk vagy teánk mellé is süthetünk egy adaggal.

Linzervariációk gluténmentesen

Hozzávalók:

  • 28 dkg rizsliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg hideg vaj/margarin
  • 1 db tojás
  • Valamint:
  • porcukor
  • baracklekvár
  • eperlekvár, málnalekvár
  • 10 dkg gluténmentes étcsoki
  • díszítőcukor
  • különböző kiszúrók

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal linzertésztát gyúrunk. Fél órára hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát 3 részre osztjuk, az első 1/3-ot kinyújtjuk, cakkos szélű kiszúróval kiszúrjuk úgy, hogy minden másodiknak a közepét pici pogácsaszaggatóval kilyukasztjuk. Sütőlemezre helyezzük.

A második harmadból karácsonyfákat, csillagokat szúrunk ki úgy, hogy mindnek párja is legyen, sütőlemezre helyezzük ezeket is.

Az utolsó harmadból egyforma kis golyókat formázunk, amiket kisodrunk, majd kifli alakot formázva sütőlapra helyezzük. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Ha légkeveréses programot választunk, több tepsi linzert egyszerre meg tudunk sütni.

A linzerkarikák lyukas tetejét porcukorral meghintjük, a karikák alsó felébe kiskanállal baracklekvárt teszünk, majd óvatosan ráhelyezzük a porcukros tetőt. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, a kiflik végeit belemártjuk, és rácsra helyezzük. A fenyőket, csillagokat eper- vagy málnalekvárral töltjük össze, majd csokiba mártjuk, rácson lecsepegtetjük. Ízlés szerint cukorgyönggyel tovább díszíthetőek.

Ha a csoki megszilárdult, tálra rendezzük vegyesen a 3-fajta linzert. Ebből a mennyiségből kb. 16-20 db sütikénk lesz. A linzerek sokáig elállnak, hűtést nem igényelnek!

Forrás: Putóczki Gáborné

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.