Szemvidítóan mutatós és isteni finom a spirálos omlós keksz, egyszerre vaníliás és kakaós, és egyáltalán nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk. A trükk annyi, hogy jól kell hűteni a tésztát, így sokkal egyszerűbb vele dolgozni.

Gyerekzsúrra, szülinapra, húsvétra vagy vendégek fogadására szeretünk kicsit kitenni magunkért, és valamilyen látványos finomsággal előrukkolni. Ez a kétszínű keksz biztos sikerre számíthat, és bátran mondható, hogy nem olyan bonyolult, hogy mi magunknak is be kellene csavarodnunk készítése közben. ;)

A két tészta összeállítása pár perc, de a pihentetésükre és a formázásra kell egy kis időt hagynunk, felszeletelés előtt legalább 6 órát érdemes számolni, de akár egy egész éjszakát is hagyhatjuk dermedni. Ha vékonyabb, 5 mm-es szeletekre vágjuk, akkor ropogósabb, ha 1 centisre vágjuk, akkor omlósabb kekszet kapunk eredményül. 

Csavaros vajas keksz

Hozzávalók:
A vaníliás tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

A kakaós tésztához:

  • 27 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál tej

Valamint:

  • 1 tojás az összeállításhoz

Elkészítés: A vaníliás tésztához a lisztet és a porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a lágy vajat és a villával elhabart tojást, a tejet és a vanília-kivonatot, és kézzel lágy tésztává dolgozzuk, gombóccá formázzuk, majd frissentartó fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. A kakaós tésztát ugyanígy készítjük el a megadott alapanyagokkal, és ezt is 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A tésztákat a hűtőből kivéve 10 percet hagyjuk szobahőmérsékleten, majd lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vékony, nagyjából 25x40 centis táglalappá nyújtjuk, a széleket levágjuk egyenesre. Az egyik lapot megkenjük az elhabart tojással, majd a másik lapot ráfektetjük, és ezt is egyenletesen lekenjük a tojással. A dupla tésztát szorosan és egyenletesen feltekerjük hosszanti irányban, fóliába csomagoljuk, és legalább 6 órára a hűtőbe tesszük.
 
A jól megdermedt tésztát éles késsel vékonyan felszeleteljük, és a spirálos kekszeket egy sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. 

160 fokos sütőbe toljuk, és 12-15 perc alatt addig sütjük, míg a széle épp csak elkezd színt kapni. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint kávéval, teával, kakaóval vagy tejjel kísérve büszkén kínáljuk.