Az oroszok egyik legismertebb fogása a pirog, ami egyszerre házias klasszikus és trendi street food. A kelt tésztából készített töltött bukta egy ezerarcú finomság, szinte bármivel megtölthető, sülhet sütőben vagy bő olajban. Egy káposztás receptet hoztunk, puha tésztával, fűszeres töltelékkel.

A pirog és a kisebb pirozsok elkészítése nem túl bonyolult, leginkább a buktára emlékeztet, amit mi ugye jószerivel csak édes töltelékkel készítünk. Pedig a kelt tészta sós töltelékkel is nagyon jól muzsikál, ideális vendégvárónak vagy vacsorára, de egy leves után másodiknak is tökéletes. Oroszországban és a többi szláv országban gyakori street food, ami menet közben is könnyen elfogyasztható.

Bár léteznek édes pirogok is, a legnépszerűbbek a sós töltelékek. A kelt buktákba leggyakrabban káposztás, húsos vagy gombás töltelék kerül, de léteznek halas, tojáskrémes vagy raguval töltött változatok is. Ha van egy jó alaptészta-receptünk, akkor már kedvünkre variálhatjuk a belevalókat.

Mivel a káposztás változat a legkelendőbb, amire bizonyság, hogy külön neve is van, így a kapusznyika receptjét mutatjuk meg. Ebbe finomra gyalult, kis hagymával és sárgarépával megdinsztelt káposzta kerül. A fűszeres tölteléktől a tészta puha és illatos, sokáig friss marad, már ha nem fogy el azonnal. Egy kis tejföllel önmagában is tökéletes, de kínálhatunk mellé akár valamilyen majonézes salátát is.

Káposztás pirog

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 1 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • kb. 2 dl tej

A töltelékhez:

  • 1 kisebb fej (kb. 70 dkg) káposzta
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • só, bors
  • Valamint:
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd hagyjuk felfutni. 

A szobahőmérsékletű lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a zsírt, a tojást, a tejfölt, sót és a felfutott élesztőt, elkezdjük összegyúrni. Ha szükséges, még egy kis langyos tejet adhatunk hozzá. Cipóvá formázzuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 1 órát pihentetjük, kelesztjük.

Közben a töltelékhez a káposztát, a sárgarépát és a hagymát káposztareszelőn szálasra lereszeljük, megsózzuk, és 10 percet pihentetjük. Egy evőkanál zsírt egy nagyobb edényben felolvasztunk, az alaposan kifacsart zöldségeket rárakjuk, és időnként megkeverve megdinszteljük. Ha már kellően összeesett és puha, frissen őrölt borssal fűszerezzük.

A megkelt tésztát lisztezet felületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, majd öklömnyi darabokra osztjuk, kis cipókká gombócoljuk, és 15 percet pihentetjük. Ezután egyesével kinyújtjuk, megtöltjük a káposztás töltelékkel, a tésztaszéleket összefogjuk és összenyomkodjuk, majd kizsírozott tepsibe tesszük úgy, hogy ez a rész alulra kerüljön. 

A bucik tetejét lekenjük felvert tojással, és 190 fokos sütőbe toljuk, és 20–25 perc alatt megsütjük.

Melegen vagy langyosan kínáljuk, tejfölt kínálhatunk mellé.