A különféle gyökérzöldségek sokszor lenézettek, és csak mellékszereplőként, ízesítőként vagy kísérőként kapnak helyet, pedig egy kis fűszerrel főszereplőként is zseniálisan finomak – például tepsiben megsütve.

A sárgarépa nemcsak húslevesben, a cékla salátának, a krumpli pürének, a hagyma pedig pörköltalapnak jó, hanem elképesztően finom, ha tepsiben egy kis olajjal és izgalmas fűszerekkel összesütjük. Egyrészt egyszerű, másrészt egészséges, nem mellesleg pedig elég pénztárcabarát, hanem főleg és mindenek felett: nagyon finom!

Egész más ízű és állagú a répa és a cékla sütőben sütve, mint főzve: cukortartalmuk karamellizálódik a sütőben, kellemesen édeskésre, ruganyosan haraphatóra sülnek, ahogy a hagyma is. A zeller és a karalábé is nagyon izgalmas sütőben sütve, érdemes kipróbálni! Ha fokhagymát is sütünk velük, akkor a krémesre sült fokhagymagerezdeket pirítósra is kenhetjük, vagy egy kis joghurttal kikeverve mártogatósnak is kínálhatjuk a zöldségek mellé. 

Ha a hétvégi sült csirke mellett sütjük a gyökérzöldségeket, szuper köretnek is, de vega vacsorának is remek.

Fűszerekkel sült tepsis zöldségek

Hozzávalók:

  • 2 ökölnyi cékla
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 6-8 kisebb krumpli
  • 1-2 friss csili ízlés szerint
  • 1 citrom
  • 2-4 rúd fahéj
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál egész színes bors
  • 1 kávéskanál provence-i fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál őrölt csili
  • 2 babérlevél
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, ha zsengék és vékony a héjuk, akkor elég, ha alaposan megmossuk. A répát félbe, a céklát negyedbe, a hagymát karikákra vágjuk, a krumplit félbevágjuk vagy ha kisszemű, akkor egyben is hagyhatjuk. Az egész fej fokhagymát lapjában félbevágjuk, a citromot felkarikázzuk. 

Az összes előkészített zöldségfélét egy tiszta zacskóba rakjuk, hozzáadjuk az olajat, a balzsamecetet és 1 teáskanál sót, némi őrölt borsot, és a zacskó száját összefogva alaposan összerázzuk a tartalmát, hogy az olaj és a fűszerek mindenhol körbevegyék a zöldségeket.

A zöldségeket egy tepsibe öntjük, elegyengetjük, egyenletesen meghintjük a fűszerekkel, rádobjuk az egész csilit és a fahéjrudakat, majd 190 fokos sütőbe toljuk, és 20–25 perc alatt megsütjük.

Köretként, önmagában is tálalható, isteni finom!