A darált húsból készülő sültek, mint amilyen a csevapcsicsa vagy a miccs az egész balkáni és mediterrán térségben kedveltek, és mindegyik kicsit másképp készül. A ciprusi eredetű, de a görögöknél és a törököknél is népszerű sheftalia is egy ilyen fűszeres és szaftos finomság, kis kolbászkákká formálva.

Eredetileg faszén fölött vagy grillen sülnek az ujjnyi kolbászok, formájuknak köszönhetően gyorsan elkészülnek, és ideálisan belegöngyölhetőek pitába - saláta vagy tzatziki kíséretében. Jellegzetessége ennek a fogásnak, hogy hagyományosan úgynevezett recehájba vagy fátyolhájba csavarják a bekevert húsmasszát, ami a sertés vagy a bárány gyomrát védő hálós szerkezetű, erezett zsírháló. Ez egyrészt összetartja a húst, másrészt sülés közben szaftosabbá teszi a húst, ésszinte teljesen eltűnik a felületéről. Nálunk nehezen beszerezhető, jobb henteseknél azonban sikerrel járhatunk, ha szeretnénk ezzel kipróbálni ezt a mediterrán kolbászkát, de sütőben vagy grill serpenyőben erre nincs igazán szükség, elég, ha olívaolajos kézzel kicsit átsimogatjuk a megformázott kolbászokat, így is szaftosra fognak sülni.

Aki szereti az izgalmas ízeket és a mediterrán fogásokat, mindenképpen próbálja ki ezt a változatot: fahéj, citromhéj és petrezselyem ízesíti a húst, és már sülés közben isteni illata van!

Sheftalia - ciprusi fűszeres kolbászka

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 szelet szikkadt kenyér
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés olívaolaj
  • só, bors
  • esetleg 20 dkg receháj

Elkészítés: A szikkadt kenyeret vízbe áztatjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és 2 evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük.

A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a jól kinyomkodott kenyeret, a finomra vágott petrezselymet, a dinsztelt hagymát, a fahéjat és a citrom reszelt héját, sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és a fűszeres masszából ujjnyi kolbászkákat formázunk. Ha van recehájunk, akkor ebbe becsomagoljuk a kolbászokat, ha nincs, akkor olívaolajos kézzel átsimogatjuk őket.

Grill serpenyőben időnként megforgatva szép pirosra sütjük, vagy tepsibe téve, 200 fokos sütőben 15 percet sütjük, majd megforgatgatjuk a húsokat, és még 10 percet sütjük.

Ízlés szerinti körettel, salátával, sült burgonyával vagy serpenyős vajas párolt zöldséggel, tzatzikivel és pitával tálaljuk.